Rușii au preluat puterea și au ocupat „obiectivele strategice” din Kazahstan. Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a decretat doliu național

La solicitarea președintelui din Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev, Rusia a trimis trupe militare pentru înnăbușirea revoltei populației împotriva autorităților.

Duminică, președintele kazah i-a mulțumit lui Vladimir Putin și l-a informat în detaliu despre situaţia creată în ţară şi a subliniat că aceasta se stabilizează.

El i-a mulţumit omologului rus pentru desfăşurarea unui contingent militar condus de Rusia în Kazahstan pentru a reduce violenţele.

Trupele ruseşti sosite în Kazahstan sunt formate din subunităţi de paraşutişti şi militari ai trupelor speciale. Pe lângă TAB-uri şi maşini de luptă ale infanteriei, militarii ruşi au în dotare inclusiv echipamente de război electronic şi drone folosite pentru bruierea comunicaţiilor, care ar putea fi folosite pentru a-i împiedica pe demonstranţi să se coordoneze, să facă poze ori să filmeze abuzurile şi crimele comise de forţele de represiune ale guvernului din Kazahstan.

De asemenea, preşedinţia kazahă a anunțat printr-un comunicat de presă că, mai multe “obiective strategice” din Kazahstan sunt păzite de alianţa militară aflată sub conducerea Rusiei.

„Mai multe obiective strategice au fost transferate sub protecţia contingentului unit de menţinere a păcii al statelor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO)”, o alianţă de state ex-sovietice din care face parte şi Rusia, a transmis preşedinţia kazahă într-o declaraţie.

Autorităţile kazahe nu au precizat despre ce obiective strategice este vorba.

În ultima săptămână, zeci de oameni au fost ucişi, mii au fost reţinuţi, iar clădirile publice au fost incendiate în ţara din Asia centrală, după mai multe zile de proteste violente. Autorităţile au anunţat că 5.800 de oameni au fost arestaţi în legătură cu protestele, inclusiv un “număr semnificativ” de cetăţeni străini”.

Zi de doliu național

În acest context, preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din țară.

“În legătură cu pierderea de vieţi omeneşti ca urmare a actelor teroriste comise în Republica Kazahstan, decretez că 10 ianuarie 2022 este zi de doliu pe teritoriul întregii ţări”, se menţionează în decretul prezidenţial.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *