Situație disperată în Kazahstan. „Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi”

Kazahstan, fosta republică sovietică este zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa. 

În ultimele două zile, în Piaţa Revoluţiei au fost schimburi intense de focuri. Protestatarii au incendiat palatul prezidențial, au pătruns în principala clădire guvernamentală, au capturat şi devastat principalul aeroport al ţării, au vandalizat postul national de televiziune şi au distrus sediile unor bănci.

Guvernul din Kazahstan a tăiat miercuri accesul la internet în țară și a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul său după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului.

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului dă vina pe teroriști pentru haosul din țară.

 „Bandele de terorişti sunt în principal internaționale. Au fost antrenați serios în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului poate fi și trebuie privit ca un act de agresiune. Din acest motiv, i-am contactat pe şefii de state din Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă, cărora le-am cerut asistenţă”, a spus Tokayev în urmă cu câteva zile.

Oamenii sunt disperați, sunt cozi interminabile la bănci şi supermarketuri.

“Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri”, spune Zara, care locuieşte în capitala Nur-Sultan.

Din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară.

“Fiica mea s-a dus la Almatî acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara.

O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale.

“Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a comentat ea.

Nici hârtia igienică nu este de găsit, lucru care s-a mai întâmplat la începutul pandemiei.

“Din câte am înţeles, transportul de mărfuri nu funcţionează şi nici nu se ştie când va fi reluat”, a mai scris Svetlana.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *