Premierul Ungariei, Viktor Orban își arată din nou adevărata față. „Le-am oferit ajutorul nostru”

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, a anunțat, luni, că premierul Viktor Orban a avut o discuție telefonică cu președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, în care şi-a exprimat solidaritatea față de acesta în demersurile făcute pentru reprimarea protestelor.

Reamintim că, președintele Kazahstanului a dat ordin să se tragă fără somație în protestatari.
„Premierul (Orban) a discutat astăzi cu preşedintele Tokaev şi şi-a exprimat solidaritatea şi condoleanţele pentru numeroşii, numeroşii morţi, şi desigur le-am oferit ajutorul nostru”, a spus şeful diplomaţiei de la Budapesta, într-o înregistrare video.
Tokaev a dat vineri ordin trupelor de securitate să tragă fără somaţie în demonstranţii din Kazahstan, pe care i-a numit terorişti.

Potrivit situației dată publicității, duminică seară, de către ministerul kazah al informaţiilor, au muri în timpul revoltelor peste 164 de persoane.
Tokaev a cerut miercurea trecută sprijinul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia şi aliaţii săi – Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

OTSC a desfăşurat în Kazahstan mii de militari, în special ruşi. Autoritățile din Kazahstan au declarat duminică că au stabilizat situația în întreaga țară după cea mai sângeroasă izbucnire de violență din cei 30 de ani de independență, iar trupele unei alianțe militare conduse de Rusia păzesc “facilități strategice”.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a proclamat luni victoria în apărarea Kazahstanului în faţa a ceea ce a numit o revoltă teroristă susţinută din străinătate. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *