Varianta Omicron face ravagii în sistemul sanitar. „Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI”

Numărul mare de îmbolnăviri cu varianta Omicron trage un semnal de alarmă asupra gravității răspândirii acestei tulpini.

Șeful DSU, Raed Arafat a afirmat că, o problemă gravă este aceea a resursei umane care e din ce în ce mai afectată.

Din ce în ce mai multe cadre medicale se infectează cu varianta Omicron, unele dintre acestea ajungând la ATI.

„Din păcate, valul 5 se caracterizează printr-un număr mare de cazuri. Vedem în lume cifre foarte mari, chiar și peste 200.000 de cazuri pe zi. Impactul valului 5 la noi e pe două paliere: e posibil un impact serios pe sistemul medical, din cauza numărului mare de pacienți, chiar dacă o parte vor fi cu simptomatologie ușoară. Vor fi și cazuri grave, cu impact pe ATI.

Problema a doua a acestui val este problema resursei umane care se îmbolnăveşte în masă şi ajunge la izolare. Canada nu degeaba a chemat medicii pozitivi înapoi, la lucru, pentru că, atunci când ţi se îmbolnăvesc zece medici, asistenţi într-o secţie, secţia asta devine inoperabilă, adică nu mai ai oameni în ea. (…) Noi astăzi am avut în unele sectoare, câte cinci de aici, cinci de acolo, care au plecat în izolare”, a afirmat Raed Arafat, luni seară, la un post TV.

„Dacă creşte numărul foarte mult, presiunea va fi pe întregul sector: va fi pe medicii de familie, va fi pe ambulatoriu (…) toate astea e un risc să ajungă să fie colmatate la diferite momente”, a mai spus Raed Arafat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *