Vladimir Putin despre intervenția armată în Kazahstan. „Ceea ce vedem este agresiunea terorismului internațional”

După intervenția trupelor armate rusești în Kazahstan, președintele Vladimir Putin a afirmat că, amenințarea la adresa Kazahstanului a fost cauzată nu de acțiuni de protest spontane, ci de forțe distructive externe și interne.

Afirmația a fost făcută de liderul rus în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate Colectivă al CSTO.

„Înțelegem că amenințarea la adresa statului kazah a apărut nu din cauza acțiunilor spontane de protest față de prețurile combustibililor, ci prin faptul că forțele distructive interne și externe au profitat de situație”, a spus liderul rus.

„Oamenii care au susținut situația de pe piața gazelor sunt un singur popor și au aceleași obiective, iar cei care au luat armele și au atacat statul sunt oameni complet diferiți și au scopuri diferite”, a subliniat Putin.

Potrivit liderului rus, Kazahstanul a folosit tehnologii de susținere informațională în forță a revoltelor cunoscute din Maidanul din Ucraina.

„Au fost folosite în mod activ elementele de susținere informațională forțată a protestelor inerente. Tehnologiile au fost folosite de grupuri de militanți bine organizate și bine controlate, așa cum a spus președintele Kazahstanului, evident, antrenați în lagărele teroriste din străinătate”, a spus Putin.

Potrivit președintelui Federației Ruse, situația cu care se confruntă Kazahstanul este o provocare fără precedent la adresa securității, integrității și suveranității statului.

„Așa cum a remarcat, atacul oamenilor înarmați asupra Kazahstanului și, de fapt, acest atac asupra țării, asupra Kazahstanului, a fost un act de agresiune. Sunt complet de acord cu acest lucru”, a subliniat Putin.

Trupele militare rusești vor rămâne în Kazahstan, cât este nevoie

În legătură cu rămânerea trupelor militare în Kazahstan, Vladimir Putin a spus că, acestea vor rămâne pentru o perioadă limitată de timp.

„Un contingent de forțe colective de menținere a păcii ale CSTO a fost trimis în Kazahstan și, vreau să subliniez acest lucru, pentru o perioadă limitată de timp, pentru o perioadă pe care președintele Kazahstanului, șeful statului, șeful Kazahstanului o consideră posibilă pentru utilizarea sa”, a spus Putin.

„După îndeplinirea funcțiilor lor, desigur, întregul contingent va fi retras de pe teritoriul Kazahstanului”, a adăugat liderul rus.

Cum justifică Putin intervenția armată în Kazahstan

El a subliniat că unitățile CSTO sunt situate în Kazahstan pe baza unei cereri oficiale din partea conducerii republicii și în deplină conformitate cu articolul al patrulea din tratatul fundamental privind securitatea colectivă din 1992, care prevede că în cazul agresiunii împotriva oricăruia dintre statele participante, toate celelalte țări vor oferi sprijinul și asistența necesară, inclusiv militară. „Și ceea ce vedem este agresiunea terorismului internațional”, a afirmat Putin.

În acest context, propunerea președintelui Kazahstanului a fost susținută imediat de toți șefii statelor membre CSTO și de prim-ministrul Armeniei care prezida Consiliul de Securitate Colectivă al CSTO.

„Este extrem de important ca organizația noastră, cu participarea secretariatului său, a putut să ia rapid și fără probleme toate deciziile necesare într-un interval de timp scurt, putem spune că în câteva ore, pentru a preveni subminarea fundamentele funcționării puterii de stat în Kazahstan, degradarea completă a situației interne de către criminali terorişti, tâlhari și alți criminali”, a spus Putin.

El a spus că în convorbirile telefonice, liderul kazah a spus că oamenii l-au sunat și i-au cerut să-i protejeze de atacurile „bandiților și teroriștilor”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *