Lupte la granița între Armenia şi Azerbaidjan. Atacuri violente cu morți și răniți

Tensiunile dintre Erevan și Baku au crescut din nou, la un an de la un război de 44 de zile care s-a încheiat cu un armistițiu arbitrat de Rusia.

„De când Azerbaijanul a atacat teritoriul suvern al Armeniei, am cerut Rusiei să apere integritatea teritorială, pe baza unui tratat de apărare mutuală din 1987”, a spus Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate armean.

Rusia, care are o bază militară în Armenia și are încă trupe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah. 

Marți, conflictul armat dintre cele două foste republici sovietice s-a reluat, în urma căruia au fost raportate moartea şi rănirea mai multor soldaţi.

Doi militari armeni au fost ucişi şi alţi doi au fost răniţi în provincia Gegharkunik situată la graniţa estică a ţării, conform unui anunţ al ministerului apărării de la Erevan.

La rândul lor, autorităţile azere au anunţat că un soldat a fost ucis.

Ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru reluarea luptei.

Potrivit surselor armene, situaţia era “relativ stabilă” în seara zilei de marţi.

Astfel de ciocniri se tot repetă de la războiul provocat de disputa asupra regiunii Nagorno-Karabah din 2020.

În toamnă anului 2020, Azerbaidjanul a recucerit mari porţiuni din Nagorno-Karabah luate anterior de Armenia la începutul anilor 1990. Încetarea focului este monitorizată de forţele ruse de menţinere a păcii.

Lupte grele în regiunea de frontieră au avut loc el mai recent în luna noiembrie. A fost nevoie de discuţii între preşedintele azer Ilham Aliev şi prim-ministrul armean Nikol Paşinian pentru calmarea tensiunilor.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *