Crime, jafuri, taxă de protecție și teroare la Bolintin Vale. Autoritățile se feresc să ia măsuri, iar locuitorii sunt disperați

Nu există niciun fel de siguranță pentru a locui în localitatea Bolintin Vale, în apropiere de Capitală.

Autoritățile se feresc să ia măsuri, nu de teama agresorilor, ci mai degrabă de a nu se interpreta orice intervenție ca fiind discriminatorie.

Adevărul poate fi interpretat și acoperit cinic de recomandări europene. În acest context, bande de infractori seamănă teroare acolo unde locuiesc, fără teamă de nimic.

Recent, un șofer de microbuz a fost omorât, după ce un bărbat de etnie romă l-a atacat cu pietre. Crima s-a produs pe data de 9 ianuarie.

„Autorul faptei criminale a fost inițial reținut pe o perioadă de 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Giurgiu, iar la data de 11 ianuarie a fost prezentat instanței, care a dispus arestarea preventivă. Având în vedere că persoana vătămată a decedat, urmează a se analiza oportunitatea schimbării încadrării juridice, în funcție de rezultatele necropsiei”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Locuitorii din Bolintin Vale au ieșit în stradă

Sute de oameni au ieșit în stradă, miercuri seara, la Bolintin Vale, revoltați de crima care a avut loc zilele trecute. Oamenii sunt nemulțumiți că persoane din comunitatea romă provoacă scandaluri și comit multe infracțiuni în localitate, cum ar fi oprirea oamenilor în trafic pentru „taxă de protecție”.

Așadar, peste 350 de oameni au ieșit în stradă nemulțumiți că autoritățile nu ar fi făcut corect ancheta în cazul acelei crime. Ei cer scoaterea comunității din localitate. Primarul s-a aflat la fața locului și a încearcat să calmeze spiritele. Trupele Speciale ale Poliției au fost chemate de urgență în Bolintin Vale. 

Primarul din Bolintin Vale, Daniel Trăistaru este de acord cu protestul locuitorilor.

Oamenii s-au săturat și sunt revoltați și îngroziți de ce li se întâmplă de peste 12 ani de zile.

„Weekend-ul trecut, un șofer de microbuz a fost lovit cu o piatră în cap, iar ulterior acesta a decedat. A fost picătura care a umplut paharul în comunitatea noastră din Bolintin Vale. Cetățenii au ieșit în stradă, la protest și nu pot decât să le dau dreptate. Faptele pe care le-au făcut agresorii de-a lungul timpului în Bolint Vale sunt variate. Aceștia opresc mașini în trafic, hărțuiesc membrii altor familii din oraș dar și elevii pe stradă”, a spus primarul.

Primarul Daniel Traistariu a declarat că joi va fi dezbătută problema aceasta la prefectură. 

„Am avut o întalnire cu un grup dintre cetățeni și cu reprezentanți ai Prefecturii, Poliție și Jandarmeriei. În acest grup, la nivel local, am stabilit că trebuie să luăm decizii imediat și doamna prefect va avea o întălnire mâine cu noi pe acest subiect”.

Primarul a declarat că îi asigură pe cetățenii din Bolintin Vale că se vor lua măsuri, astfel încât riscurile la care sunt supuși să fie eliminate.

„Până mâine la ora 13:00, instituțiile care sunt abilitate în acest sens vor lua decizii și măsuri”.

Daniel Traistariu a mai declarat că la protestul de astăzi „au fost în jur de 400 de oameni care mă cunosc și vă asigur că nu s-a întâmplat nimic violent pe fondul tragediei care a avut loc. Suntem oameni rezonabili!”

După 12 ani de teroare, primarul s-a hotărât să aplice legea.

„Cine locuiește cu forme legale aici, vă rămâne aici. Dar cine nu are buletin de Bolintin Vale, vrem să se ia toate măsurile legale pentru că aceștia să plece din zona noastră”.

Primarul a mai spus că: „Este vorba despre un grup de romi care sunt izolați într-o enclavă, dar care ne fac foarte multe probleme. Ei nu sunt de aici, repet! Au venit în oraș de aproximativ 12 ani. Grupul acesta a creat mereu probleme aici în Bolintin Vale”.

Reacția Uniunii Naționale a Romilor. „Primarul este un rasist”

Florin Motoi, președintele Uniunii Naționale a Romilor, a lansat grave acuze la adresa primarului din Bolintin Vale. Acesta spune că edilul lansează mesaje rasiste și îndeamnă oamenii la violențe împotriva comunității rome din oraș.

„Primarul este un rasist care îndeamnă la violență împotriva romilor de acolo. Poliția trebuie să-și facă treaba și să bage la pușcărie pe cine trebuie. Este o comunitate cu un precedent din 1992, care permite asemenea situații, drept pentru care ar trebuie să se promoveze mai puține mesaje rasiste”, a declarat Florin Motoi. 

„La Bolintin Vale nu e un conflict, ci este vorba de o enclavă în minoritate romă care ne face probleme. Înainte să vină românii, am avut vizita unui grup de etnici romi care doreau și ei același lucru. Exclus rasismul! Dar când unul dintre noi încalcă legea, trebuie să luăm atitudine. Îl rog pe Florin Motoi să vină aici și să medieze conflictul, ca să vadă ce rezultate are”, a spus primarul.

Florin Motoi reacționează cu noi acuze la adresa primarului. „Acea enclavă sunt cetățeni români, este o abordare greșită. Până acum, trebuiau băgați la închisoare. Să fie dați afară este o greșeală, pentru că dreptul la proprietate este garantat. Dacă se strâng oamenii din comunitate și au loc conflicte, trebuie să interveniți cu forțele de ordine. Mâine voi face plângere penală pentru că primarul instigă la violență”, a mai spus Motoi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *