Ratele la bănci o iau razna. Daniel Suciu, despre cum îi va afecta pe români creșterea inflației

Indiferent dacă au sau nu rate la bănci, românii vor fi afectați grav de creșterea inflației.

Daniel Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR spune că,  inflația este factorul principal pentru creșterea dobânzilor la rate.

„Dacă prețurile vor continua să meargă într-un sens ascendent, evident că și inflația va avea o creștere semnificativă pentru că din păcate, ponderea prețurilor la energie în cifra de inflație este de undeva spre 70 la sută, este o pondere extrem de mare și de aceea, cumva, tipul nostru de acțiune care presupune o creștere de dobândă, de politică monetară, are efecte limitate pentru că nu putem avea efecte directe asupra prețurilor la energie.

Noi aveam o prognoză care ducea această cifră la peste 8 la sută în aprilie, dar sunt multe elemente de incertitudine care au apărut dincolo de faptul că va exista o reacție guvernamentala, legată de o intervenție asupra prețurilor la energie. Dacă acest lucru se va întâmpla această cifră a inflației sigur va fi alta”, a explicat Daniel Suciu.

Un alt rol în scumpirile care îi afectează pe români, îl are și prețul la energie, care a crescut foarte mult în ultimele luni. 

„Există pe plan mondial o presiune inflaționistă și creșteri de dobândă la toate băncile centrale, inclusiv la Banca Centrală Americană. Am avut în România o perioadă cu dobânzi minime record, dar și pe plan mondial. Intrăm într-un proces pe care l-aș numi de normalizare. Treptat, se va ajunge la o creștere de dobândă. Inflația este de vină pentru ceea ce se întâmplă. Inflația îi va afecta și pe cei cu credit și pe cei fără credite, ” a mai spus Daniel Suciu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *