Marian Vanghelie a fost arestat. Ar putea fi condamnat la ani grei de închisoare

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a ajuns, joi, la Direcția Națională Anticorupție, după ce procurorii au făcut percheziții la domiciliul său.

Joi seară, Marian Vanghelie și fratele său au fost reținuți, joi seară, și urmează ca judecătorii să emită mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, cei doi se află în arestul central al Poliției Capitalei. Dosarul vizează constituire de grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu, prejudiciul estimat fiind de peste 256 milioane lei.

Ancheta privește afacerile făcute cu primăria de sector de o firmă a fratelui lui Vanghelie.

De asemenea, în dosar este urmărit penal de mai mult timp și Leonard Marian Petre, fostul director al Economat Sector 5, societate aflată în subordinea Primăriei Sectorului 5.

Fostul edil a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție de Tribunalul București, dar decizia nu este definitivă.

Marian Vanghelie a declarat că el crede că descinderile au legătură cu cele din 2020, când i-a acuzat pe procurorii DNA de abuz în serviciu.

Vanghelie a fost primar al Sectorului 5 din Capitală în perioada 2000-2015, dar și șef al PSD București.

Avocatul lui Vanghelie spune că arestarea clientului său nu se justifică

Veronel Rădulescu, avocatul lui Marian Vanghelie, susține că acuzațiile sunt legate doar de infracțiuni economice, motiv pentru care consideră că arestarea celor reținuți nu se justifică.

„Nu mai cred în dosare făcute în urma unor denunțuri ale unor persoane care vor să-și rezolve propriile probleme juridice. Cred că, în urma cercetărilor lucruile se vor lămuri și nu vom rămâne așa. De mâine încolo încep activitățile și se vor lămuri multe dintre aspecte, cred în prezumția de nevinovăție, deci trebuie să beneficieze și acuzații de așa ceva.

Este posibil ca procurorul să propună arestarea preventivă pentru o parte dintre cei rețiunuți în seara aceasta. Instanța va hotară dacă această propunere este corectă. Eu cred că nu se justifică reținerea sau arestarea preventivă.

Acuzatiile sunt de infracțiuni economice, este vorba despre fapte de comerț. Nu sunt de fapte de violență, în foarte puține cazuri se vorbește de fapte de corupție, ci doar de abuz în serviciu. Cred că lucurile se vor lămuri în favoarea acuzaților.

Prejudiciul este o estimare a unui angajat de la DNA, iar eu nu cred în aceste sume. Denunțurile sunt făcute din dorința de a-și apăra propriile interese judiciare. Pornind de la acest mod de gândire poți ajunge la sume fabuloase în care nu cred.

Nu este vorba de o decizie definitivă, iar faptele criticate nu sunt de când Marian Vanghelie era primar, fiind vorba doar de operațiuni comericale cu încălcarea legii. Vom demonta acuzațiile pas cu pas.

Faptul că prețul poate fi cu un profit mai mare calculat la o firmă, nu mi se pare ilegalitate, atâta timp cât sumele sunt înregistrate în contabilitatea firmei. Nu mi se pare o ilegalitate. În funcție de ce va decide instanța, vom avea atitudinea procesuală cuvenită”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *