Răscoala din Bolintin Vale continuă. Șeful IPJ Giurgiu,Cătălin Georgescu, a fost demis

Sute de oameni revoltați au ieșit, din nou, în stradă și cer dreptate după ce un șofer de microbuz a fost omorât cu pietre de membrii unui clan de romi.

Localitatea este împânzită de polițiști și jandarmi, pregătiți să intervină.

Oraşul a fost declarat zonă specială de siguranţă publică, iar zeci de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi pe străzi.

În timpul protestului de joi, oamenii furioși voiau să ajungă la casa criminalului pentru a-și face singuri dreptate.

Oamenii din Bolintin Vale trăiesc sub teroare de ani de zile. În mai multe videoclipuri postate în mediul online, bărbați de etnie romă amenință localnicii. 

Șoferul de microbuz nu a fost singura victimă. În urmă cu un an, un alt șofer de microbuz a fost atacat de romi. Acesta a fost blocat în trafic şi atacat de trei indivizi cu cuțite. A scăpat ca prin minune din mâinile atacatorilor. 

Primele măsuri după o crimă îngrozitoare

Șeful IPJ Giurgiu – Cătălin Georgescu a fost demis în urma scandalului de la Bolintin Vale, generat de uciderea unui om.

Ministrul de Interne, Lucian Bode l-a demis pe șeful IPJ Giurgiu, Cătălin Georgescu, în urma scandalului de la Bolintin Vale, generat de uciderea unui om.

 Acesta a fost înlocuit cu șeful secției de poliție a sectorului 1 – Ionuț Dana.

Reacția IGPR

„În urma unei ședințe organizate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, cu participarea șefului Poliției Române și șefului Jandarmeriei Române, s-au luat următoarele decizii:

O echipă comună din cadrul I.G.P.R. și a I.G.J.R. a fost trimisă în județul Giurgiu, pentru a clarifica gestionarea situației operative, activitățile de prevenire și combatere a infracționalității, precum și modalitatea de gestionare a evenimentului în cauză.

În localitate a fost constituită zonă specială de siguranță publică, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Pe raza orașului Bolintin Vale, sunt prezente forțe suplimentare din cadrul structurilor Poliției Române și Jandarmeriei Române, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.

Pentru eficientizarea actului managerial, la nivelul I.P.J. Giurgiu, s-a luat măsura împuternicirii pe funcția de inspector șef a domnului comisar-șef Dana Ionuț, ofițer care a ocupat mai multe funcții de conducere, în prezent fiind titularul postului de șef al Poliției Sectorului 1, din cadrul D.G.P.M.B.

De asemenea, domnul comisar-șef Croitoru Ion a fost împuternicit pe funcția de adjunct al I.P.J. Giurgiu, vacantă până la această dată. Acesta este titularul postului de șef serviciu, în cadrul D.C.C.O.-I.G.P.R.

Comisarului-șef Georgescu Cătălin Constantin i s-au stabilit atribuții la nivelul Direcției Management Strategic și Suport Informațional, structură din cadrul Poliției Române”, se precizează în comunicatul IGPR.

Ce spune Predoiu

În contextul evenimentelor de la Bolintin Vale, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a spus: „Ca idee generala, vreau sa subliniez ca Romania a rezolvat de mult problema chestiunii interetnice, a respectului minoritatilor. Dar incalcarea starii de legalitate poate conduce la aceste tragedii. Avem de a face cu un fenomen, atrageam atentia din 2011 asupra interlopilor si clanurilor de crima organizata care pur si simplu fac inaplicabila legea si calca in picioare drepturile cetatenilor.

Este vorba si de suveranitate acolo. Daca legea nu se aplica intr-o comunitate, ce suveranitate mai este? Noi trebuie sa aplicam legea acum. Daca institutiile empatizeaza cu infractorii, cetatenii nu mai au nicio aparare”, a afirmat Predoiu.

Primul conflict sângeros în zonă a avut loc în Bolintin Deal, localitatea învecinată, în 1991. Un bărbat de etnie romă a înjunghiat mortal un student care refuzase să îl ia cu mașina. Criminalul a fost arestat după câteva ore, dar, sătenii au atacat atunci casele romilor. Au fost incendiate atunci 21 de locuințe. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *