Elevii de etnie maghiară din Harghita îl iubesc pe Mihai Eminescu. Concurs de recitare de Ziua Culturii Naționale

Concursul de recitare a versurilor lui Mihai Eminescu, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale de la Miercurea Ciuc, a ajuns la ediţia a XVI-a.

În condițiile restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, anul acesta concursul s-a desfășurat în premieră în mediul online.

Zeci de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita au participat la acest concurs.

Concursul a fost organizat la iniţiativa profesoarei de limba română Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” din Miercurea Ciuc. În acest an, în premieră, acesta a fost extins în întregul judeţ şi la el au participat elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară din toate zonele, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Potrivit profesoarei Bors Kinga, concursul s-a desfăşurat, mai întâi, în şcoli, apoi elevii clasaţi pe primele locuri au participat la faza judeţeană, ei trimiţând scurte înregistrări video în care recită versuri memorate din opera lui Eminescu.
„Unul dintre avantajele concursului a fost că elevii s-au putut corecta, înregistrările fiind făcute acasă, iar părinţii şi-au văzut copiii recitând. Copiilor le place Eminescu, pentru că e cel mai accesibil – atât ca teme, cât şi ca limbaj – dintre poeţii pe care îi studiem la şcoală”, a arătat Bors Kinga.

Membrii juriului, format cu precădere din profesori de limba română de la liceele din judeţ, au avut de punctat mai multe criterii, şi anume, fidelitatea faţă de text, originalitatea interpretării, dicţia şi intonaţia şi expresivitatea.

Printre poeziile prezentate de cei 30 de elevi din clasele V-VIII, participanţi la faza judeţeană, s-au numărat “Criticilor mei”, “O, rămâi”, “Somnoroase păsărele”, “La Steaua”, “Copii eram noi amândoi” sau “Lacul”.

Profesoara Császár Tünde, de la Şcoala Generală ”Nagy Imre” din Miercurea Ciuc, a declarat că, deşi promovarea operei eminesciene s-a desfăşurat în acest an în mediul online, a avut un mare succes în rândul elevilor.

„Poeziile au fost alese de cadrele didactice pregătitoare sau de către elevi iubitori de poezie, cărora Concursul de recitare “Mihai Eminescu” le-a oferit o şansă de afirmare prin bucuria lecturii de poezie.

Participanţilor li s-a părut atractivă şi interesantă provocarea să realizeze o înregistrare video cu recitarea poeziei memorate şi trimiterea acesteia online către şcoala organizatoare”, a arătat Császár Tünde.

Iniţiativa de extindere a concursului la nivel judeţean i-a aparţinut inspectoarei de limba şi literatura română Manuela-Nicoleta Stângă, care consideră că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultând versurile lui Eminescu, fiind convinsă că printre elevii participanţi se numără un viitor poet, actor sau profesor de limbă română.

„Eminescu este un bun naţional, transmis ca moştenire din generaţie în generaţie. Iniţiativa doamnei profesoare Bors Kinga de la Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor” se înscrie pe aceeaşi linie a moştenirii spirituale. Este un concurs adresat copiilor de la şcolile cu predare în limba maghiară, din dorinţa de a le mângâia sufletele cu versurile eminesciene.

Credinţa mea este că începi să iubeşti limba română chiar şi doar ascultându-l pe cel al cărui nume simbolizează cultura naţională. Tocmai această dragoste este ceea ce profesorul de limba şi literatura română lasă moştenire elevilor săi. Printre aceşti copii se află următorul poet, următorul actor, următorul profesor de limba şi literatura română sau următorul suflet alinat de muzica lui Eminescu.

Vremurile pe care le trăim nu ne-au îndepărtat, ci suntem mai apropiaţi ca oricând. În lumea digitală, ‘unde’ nu mai are nicio relevanţă. Concursul a avut mai multe ediţii, dar se adresa doar elevilor din Miercurea Ciuc.

Am văzut oportunitatea de a fi uniţi în poezie, prin urmare, iniţiativa de a deschide concursul tuturor elevilor de la secţia maghiară din judeţ a fost o dorinţă firească”, a declarat Manuela-Nicoleta Stângă.

Festivitatea de premiere a concursului a avut loc vineri, în mediul online şi la ea au participat atât elevii câştigători, cât şi profesorii îndrumători, membrii juriului şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

Reprezentantul juriului, profesorul de limba română Szabó Zsolt, de la Colegiul Tehnic “Batthyány Ignác” din Gheorgheni, a apreciat efortul organizatorilor, al elevilor şi profesorilor şi a ţinut să precizeze că punctajele primite de participanţi sunt doar nişte cifre, întrucât câştigători sunt toţi cei implicaţi în proiect.

„Felicitări tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. Astfel, putem demonstra încă o dată că în judeţul Harghita există o mare familie a profesorilor de limba şi literatura română, că ne implicăm, că nivelul predării, învăţării limbii române în judeţul Harghita nu este mai prejos decât în alte judeţe şi toate acestea sunt posibile cu ajutorul elevilor.

Să ştiţi că punctajele sunt doar nişte cifre. Nu există câştigător şi învins în acest concurs, toţi suntem câştigători. A fost o experienţă pentru care vă mulţumim”, a afirmat Szabó Zsolt.

Câştigătorii au primit premii constând în diplome şi cărţi oferite de Şcoala Gimnazială “Petofi Sandor”din Miercurea Ciuc, Universitatea “Sapientia” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *