Tenismenul sârb Novak Djokovic pleacă acasă. Decizia judecătorilor nu poate fi contestată

Judecătorii australieni au dat verdictul în Cazul lui Novak Djokovic. Ei au decis expulzarea jucătorului sârb.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei 3 judecători de la tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.

Novak Djokovic va fi deportat din Australia, după ce a pierdut procesul legat de viză, au decis judecătorii Curții Federale din Melbourne.

Tenismanul sârb riscă acum o interdicţie de trei ani de a se întoarce în ţară, decizia fiind luată cu doar o zi înainte de a începe apărarea titlului de la Australian Open.

Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători şi nu poate fi contestată.

Astfel, s-a menţinut decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că Djokovici va fi deportat.

Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovici a fost respins şi jucătorul trebuie să achite costurile aferente. Decizia a fost luată în unanimitate de trei trei judecători şi nu poate fi contestată.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovic, care au durat între orele 00.30 şi 05.30, cu o pauză de o oră, s-au încheiat, iar concluzia presei australiene a fost că unul dintre argumentele importante ale echipei de avocaţi a tenismenului a fost demontat de un judecător încă din timpul pledoariilor celor două părţi.

Avocaţii lui Novak Djokovic au încercat să-i convingă pe cei trei judecători că o mare parte din motivele ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, pentru a-l deporta pe tenismenul sârb se bazează pe presupuse comentarii antivaccinare făcute într-un articol publicat de BBC.

Ei au argumentat că citatul folosit de ministru a fost “selectiv” şi “înşelător”.

Dar, în ceea ce ar putea fi o lovitură pentru echipa juridică a numărului 1 mondial, judecătorul James Allsop a spus că ministrul se poate baza şi pe “folosirea raţională şi rezonabilă a percepţiei şi a bunului simţ” pentru a determina opiniile lui Djokovic.

În timpul pledoariei lui avocatului Wood, judecătorul James Allsop a intervenit pentru a face o observaţie care a părut în sprijinul ministrului Imigraţiei, în condiţiile în care avocaţii lui Djokovici s-au concentrat pe lipsa “dovezilor” cu privire la impactul prezenţei jucătorului în Australia.

Allsop a spus că ministrul are dreptul să se bazeze pe bunul simţ.

Djokovici este un simbol cunoscut pentru antivaccinişti

Cu “mingea ridicată la fileu”, Stephen Lloyd, consilierul juridic al ministrului, a spus că poziţia lui Djokovici în materie de vaccinare se bazează pe mai mult de un citat dintr-un articol.

“Nu sunt doar declaraţiile publice ale solicitantului că el se opune vaccinării, ci şi faptul că nu este vaccinat. Ar fi putut fi vaccinat dacă ar fi vrut”, a spus Loyd.

El a susţinut punctul de vedere al ministrului conform căruia simpla prezenţă a lui Djokovici în Australia ar putea stârni sentimentul antivaccinare.

“Îngrijorarea este că e o persoană influentă şi, în multe privinţe, un model de urmat, astfel încât prezenţa sa în Australia să prezinte mai puternic australienilor părerile sale antivaccinare. Solicitantul are un istoric de ignorare a măsurilor de siguranţă. Când a fost infectat, a dat un interviu şi a participat la o şedinţă foto care a inclus scoaterea măştii, iar ministrul a considerat că prezenţa sa în Australia i-ar încuraja pe oameni să imite aparentul său dispreţ faţă de aceste tipuri de măsuri de siguranţă”, a precizat el.

Lloyd a mai spus că Djokovici este un simbol cunoscut pentru antivaccinişti.

Lui Djokovic i-a fost revocată prima dată viza la sosirea la Melbourne, dar a câştigat un recurs în instanţă împotriva acestei anulări care i-a permis să rămână în Australia.

Ulterior, el a recunoscut că declaraţia sa de călătorie a fost incorectă, deoarece nu a indicat faptul că a fost în mai multe ţări în perioada de două săptămâni înainte de sosirea în Australia. Djokovic a recunoscut, de asemenea, că a fost intervievat personal de un jurnalist de la o revistă franceză în decembrie, deşi fusese testat pozitiv la COVID cu o zi înainte.

Prima reacție a ministrului Imigrației

Ministrul australian al Imigraţiei, Alex Hawke, a declarat, duminică dimineaţă, că salută decizia tribunalului federal de la Melbourne de a-i menţine hotărârea în cazul vizei lui Novak Djokovic. „Politicile puternice de protejare a frontierei ne-au ţinut în siguranţă în timpul pandemiei”, a spus Hawke.

“Salut decizia unanimă de astăzi a Curţii Federale Plenare din Australia, prin care mi-a menţinut decizia de a-mi exercita puterea conform Legii privind migraţia şi de a anula viza domnului Novak Djokovic în interes public. Politicile puternice de protecţie a frontierelor din Australia ne-au ţinut în siguranţă în timpul pandemiei, rezultând una dintre cele mai scăzute rate de deces, cele mai puternice reveniri economice şi cele mai mari rate de vaccinare din lume.

Politicile puternice de protecţie a frontierelor sunt, de asemenea, fundamentale pentru a proteja coeziunea socială a Australiei, care continuă să se consolideze în ciuda pandemiei. Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge în acest punct, iar guvernul Morrison se angajează ferm să protejeze această poziţie, aşa cum se aşteaptă poporul australian.

Până în prezent, în Australia au fost administrate aproximativ 43 de milioane de doze de vaccin şi mai mult de 91,6% dintre australienii cu vârsta de 16 ani şi peste sunt complet vaccinaţi. În consecinţă, Australia a putut începe o redeschidere pas cu pas, în siguranţă, a frontierei sale internaţionale, ca urmare a acestui program de vaccinare de succes”, a declarat Hawke.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *