Iarnă grea pentru școlile din România. „Există riscuri de funcţionare dificilă”

Pentru sistemul de învățământ din România situația este destul de gri, ținând cont de costurile foarte mari pentru utilități.

Pe lângă criza sanitară impusă de pandemia de coronavirus, foarte multe școli se confruntă cu o altă criză, cea generată de crșterea foarte mare a costurilor pentru utilități.

Dacă mai luăm în calcul și abuzurile furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, care umflă ilegal facturile, atunci, singurul lucru care ne mai rămâne de făcut, este să ne rugăm la Dumnezeu să avem o iarnă mai blândă și să treacă mai repede.

În aceste condiții, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu susține că există riscul ca unele şcoli să nu poată funcţiona, el atrăgând atenţia autorităţilor publice să ia măsuri în acest sens.

„Am atras atenţia şi în şedinţa de Guvern, trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor.

 Am dat un exemplu, al unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget. Soluţia e clară, plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condiţiilor legale.

 Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ceea ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar”, a declarat  Cîmpeanu, luni seara, la un post TV.

De asemenea, el a precizat că există o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creşterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale.

„Însă aceste creşteri, deşi sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înţeleg că înseamnă creşterea costului la energia electrică”, a arătat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că elevii trebuie să meargă la şcoală.

„Varianta este să meargă la şcoală şi să fie condiţii optime pentru derularea procesului de învăţământ, foarte clar. O să redau ceea ce a zis premierul, cel mai dramatic lucru este închiderea şcolilor, din orice motiv”, a subliniat Cîmpeanu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *