Vecinii foarte curioși pot face închisoare. Reglementările legislative din Codul penal

Nu o singură dată ați fost surprinși că unii vecini sunt extrem de curioși și nu cunosc sau ignoră limitele pe care legea i le permite.

Cei care locuiesc la bloc s-au lovit de multe ori de tot felul de șicane din partea vecinilor extrem de curioși.

În unele cazuri s-a ajuns până acolo, încât ați găsit plicurile aduse de poștaș, desfăcute. Desigur, sunteți tentați să dați vina pe serviciile poștale, însă nu de fiecare dată poșta este de vină. 

În Codul penal există reglementări legilative care prevăd pedepse chiar și cu închisoarea pentru cei care îndrăznesc să deschidă scrisorile altor persoane. Legea prevede pedepse de până la un an pentru acești indivizi.

Așadar, violarea corespondenței este considerată infracțiune de către Codul penal.

Mai exact, în actul normativ scrie că „deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reținerea, fără drept, a unei corespondențe adresate altuia, precum și divulgarea fără drept a conținutului unei asemenea corespondențe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greșeală, se pedepsesc”.

În funcție de situație, violarea secretului corespondenței se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală.

Oricum ar fi, cei care săvârșesc această faptă se aleg cu dosar penal.

Art. 302 din Codul penal spune că: ”Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *