Ce se întâmplă cu facturile umflate abuziv și sunt deja plătite. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, vine cu explicații

În luna ianuarie 2022 au fost emise peste un milion de facturi eronate, de către furnizorii de gaze naturale și energie electrică.

Mulți oameni au trebuit să se împrumute la bănci pentru a face rost de bani pentru a plăti aceste facturi umflate ilegal și abuziv.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat principalele măsuri aplicate prin noua Ordonanță de Urgență adoptată de guvern, în legătură cu această situație.

„Este evident că o factură care nu are plafon, nu are aplicate mecanismele de compensare. E evident că fiecare din noi știm cam cât plătim. În mod normal furnizorii au obligația să refacă facturile, să nu perceapă penalități și să nu prerceapă banii.

Recalcularea facturilor emise eronat, adică fără plafonare și compensare, trebuie în 15 zile să le recalculeze, iar în această perioada se suspendă eventuala plată a acestora. Pe perioada prezentei Ordonanțe sunt interzise debranșările. Există un regulament special pentru acest diferend între furnzori și client. Cantitatea se aplică pe perioada 1 noiembire 31 martie, și exista coeficienți de repartizare a acestei cantități pe fiecare parte. Cu certitudine, facturile pe ianuarie vor fi luate în calcul.

Pentru clienți, evident și pentru cei care nu știu să citească o factură dacă o factură nu are elemente să arate că este plafonată și compensată nu are acestea opriri făcute. Există excepție atunci când prețul este foarte mic, iar atunci nu este vorba de plafonare și reglementare. În mod normal furnizorii au obligația să refacă facturile și să nu perceapă penalizări.

La un consum de 260 de metri cubi, atunci se plătea prețul plafonat la 370 de lei. Acum, tarfiul a ajuns la 220 de lei pe megawatt”, a declarat Virgil Popescu.

 Așadar, potrivit afirmațiilor ministrului Energiei, în măsurile din noua Ordonanță se interzice debranșarea clienților, se vor reface toate facturile eronate, se suspendă obligația de plată a facturii, până la emiterea noilor facturi.

 De asemenea, nu se aplică penalități pentru neplata facturii care trebuie refăcută. Totodată, recuperarea sumelor plătite în plus de client se va face prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *