Europa se pregătește de o invazie a Rusiei în Ucraina. Macron vrea să trimită trupe în România

Conflictul de la granița Rusiei cu Ucraina au generat temeri în rândul statelor europene, care își iau măsuri de precauție, în cazul unei invazii a trupelor militare rusești în țara vecină.

În acest context, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat, miercuri, în fața unor șefi militari, că există disponibilitatea ca țara sa să participe cu o prezență militară avansată a NATO în România. 

„Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ”prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a declarat Macron.

La rândul ei, Nathalie Loiseau, lider al grupului Renew din Parlamentul European, a scris pe Twitter:

„Emmanuel Macron anunță disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este în solidaritate cu statele europene preocupate de securitatea lor”.

Îngrijoratea statelor europene vine, după ce americanii susțin că Rusia ar fi început deja operațiunea împotriva Ucrainei. 

„Avem informații care indică faptul că Rusia a poziționat deja în avans un grup de agenți operativi pentru efectuarea unei operațiuni „sub drapel fals” în estul Ucrainei. (…) Actorii de influență ruși încep deja să inventeze provocări generate de Ucraina, în presa controlată de stat și pe rețelele de socializare, prin care să se justifice o intervenție a Rusiei”, Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

De cealaltă parte, reamintim că vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană. 

Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken a programat întâlniri cu preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba. Oficialul pledează de câteva zile pentru organizarea unui summit cu omologii săi american Joe Biden şi rus Vladimir Putin în vederea dezamorzării situaţiei de la graniţa de est a ţării sale.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *