Rareș Bogdan pune tunurile pe ANRE. „Eu aș fi demis conducerea”

Abuzurile făcute de către furnizorii de gaze naturale și energie electrică au indignat milioane de români.

Mulți dintre cei care au primit facturile, de teama de a nu li se sista furnizarea de gaze naturale și energie electrică au plătit, chiar dacă sumele au fost, în unele cazuri, astronomice.

În fața acestor abuzuri, chiar și unii politicieni cu funcții importante în stat au luat atitudine și au condamnat aceste ilegalități, dar tot degeaba.

În acest context, conducerea ANRE se face că nu aude și nu vede.

Despre această situație, europarlamentarul Rareș Bogdan a afirmat că actuala conducere a Autorității Naționale pentru Reglementare în Energie ar trebui demisă.

„Nu reușește în niciun fel să fie ce ar trebui să fie un reglementator”, spune acesta.

„Din punctul meu de vedere ANRE este o instituție care trebuie reformată profund. Eu aș fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. Cred că ANRE din păcate nu reușește în niciun fel să fie ce ar trebui să fie un reglementator. Președintele Chiriță, ne-a spus vicepreședintele Zoltan Nagy, că este la investigații medicale, noi am înțeles altceva, cert este că lipsește de două săptămâni din țară în plină criză a facturilor. Faptul că producătorii și distribuitorii fac ce vreau fără să existe reglementare, faptul că au existat mai mult de un milion de facturi greșite pentru că distribuitorii au preferat să nu aplice reducerea la factură mi se pare o chestiune destul de gravă. Există o problemă cu ANRE, care a acționat ineficient pe speța creșterilor din energie”, a afirmat  prim-vicepreședintele PNL

„Trebuie să plece conducerea ANRE”

Rareș Bogdan a dezvăluit și discuțiile care au avut loc în ședința de Coaliție, în care au fost discutate măsurile din criza facturilor la energie și gaz.

„Trebuie să plece conducerea ANRE. Din punctul meu de vedere, da. Atât Zoltan Nagy, vicepreședintele, care a fost de o impertinență rar văzută la întâlnirea cu liderii Coaliției, cât și Chiriță care stă ascuns de două săptămâni. Din punctul meu de vedere au fost ambii complet ineficienți și o bună parte a sfidării companiilor li se datorează. (n.red. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy) ne-a spus cum nu se poate, ne-a explicat cum Comisia Europeană ne sancționează, ceea ce era fals, ne-a spus cum România nu poate reglementa din nou piața după ce a liberalizat-o, cum toată pregătirea reglementării plafonării de prețuri ar dura trei luni de zile din cauza cadrului pe care ei trebuie să îl facă, practic ne-a explicat că prin iulie-august, când nu mai aveți nevoie de gaz decât să faceți mititei și o tocăniță va fi bine și nu vom avea probleme cu gazele, dar pentru următoarele trei luni este imposibil.

Eu m-am enervat destul de rău, și Dan Nica, și i-am spus că ne vom asuma politic. Atunci când ești la putere trebuie să își asumi anumite lucruri dacă ești forță politică”, a spus Rareș Bogdan.

Soluția propusă de Rareș Bogdan 

Prim-vicepreședintele PNL spune că nu trebuie să ceară nimănui să demită conducerea ANRE, pentru că este o decizie politică.

„Nu trebuie să îi cer lui Marcel Cioalcu. Dacă  luăm hotărârea demiterii, o luăm noi pentru că Coaliția are 70%. Discutăm o chestiune, dacă o conducere se dovedește ineficientă o demiți pur și simplu.

Dacă oamenii sunt inadecvați sau nepregătiți, atunci iei hotărârea. (…) Dacă vrem să modificăm numele ANRE de la o zi la alta, în Parlament, din ANRE în MĂGARI putem să o facem fără nicio problemă, că suntem o forță politică. Pot să zic Cașcaval, sau CAL, putem să facem această acțiune.

Domnii care conduc anumite instituții în România se cred veșnici și la un moment se confundă cu instituțiile respective și se închipuie că sunt ei proprietarii instituțiilor, că sunt un fel de Bill Gates, neînțelegând că acele instituții pe care le conduc aparțin statului și nu le aparțin lor. Dar asta nu e doar la ANRE”, a spus acesta.

Rareș Bogdan a mai precizat că nu s-a discutat în Coaliție despre demiterea conducerii pentru că „am căutat soluții de implementare a măsurilor nu să purtăm războaie”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *