Epidemiologii avertizează! O boală mortală a intrat în România. Care este legătura cu COVID-19

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică avertizează că, în România au fost semnalate semnele unei boli foarte periculoase.

Este vorba despre virusul Legionella pneumophila care provoacă „boala legionarilor”

În anul 2021 au intrat în sistemul național de supraveghere 8 cazuri de pneumonie cu Legionella pneumophila, la fel ca în anul precedent.  

Epidemiologii susțin, că „boala legionarilor” poate fi ușor diagnosticată greșit ca fiind COVID-19, în actualul context pandemic, din cauza simptomelor destul de asemănătoare ale COVID-19 cu legioneloza.

În urmă cu o săptămână, în Italia a murit, din cauza infectării cu Legionella, președintele Parlamentului European, David Sassoli. Decesul a fost confirmat în 11 ianuarie 2022.

Toate cele 8 cazuri de legionella din România au fost clasificate ca fiind confirmate. 
Cazurile au apărut în 5 județe: 3 în Neamț, 2 în București și câte unul în Brăila, Cluj și Constanța.   
Nu s-a înregistrat niciun deces.

Majoritatea bolnavilor de Legionella au fost bărbați, raportul numărului de cazuri pe sexe a fost de 3 la 1 în favoarea sexului masculin. 
În ceea ce priveste distribuția cazurilor pe grupe de vârstă, toate au fost înregistrate la adulți și vârstnici. Cele mai multe au fost la categoria de vârstă 55-64 de ani, urmată de 35-54 de ani, cele mai puține fiind în rândul celor de 75-84 de ani.

Denumirea de Legionella provine de la prima epidemie de pneumonie severă, cu un număr mare de decese, printre cei care au participat la Convenția Anuală din 1976 a Legiunii Americane a foștilor veterani ce a avut loc la Philadelphia. Bacteriile care au determinat această epidemie au fost izolate în ianuarie 1977 si denumite Legionella pneumophila, iar boala a intrat în patologie ca legioneloza sau „boala legionarilor” sau „febra legiunii”.

Cele mai multe infectări cu bacteria Legionella apar în urma contactului cu apa caldă contaminată, dar a fost demonstrată și contaminarea apei reci. În ultimii ani, cele mai multe cazuri de legioneloză s-au înregistrat în Franța, Spania, Germania, Italia.

Boala legionarilor este mortală

Este o formă severă de pneumonie declanșată de bacteria Legionella. Rata de deces în rândul pacienților este de aproximativ 5-10%. Însă nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei Legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă.

Se transmite pe calea aerului, fiind inhalată cu uşurinţă şi atacă plămânii pacienţilor care au o imunitate slăbită. 

Cei mai afectaţi sunt copiii şi bătrânii, mulţi adulţi putând doar împrăştia boala – fără a prezenta simptome – prin strănut sau simplă conversaţie. Boala apare mai frecvent primăvara şi toamna, existenţa bacteriei fiind favorizată de temperaturile cu valori ridicate, de peste 20 de grade Celsius.

Rata mortalității este variabilă (5-80%) și depinde de anumiți factori de risc:  vârsta (sub 1 an și peste 55-60 ani); afecțiuni preexistente predispozante, cum sunt bolile cronice pulmonare, imunodeficiența, neoplasmele, diabetul zaharat); îmbolnăvire intraspitalicească (nosocomială); întârziere în inițierea tratamentului.

Simptomele infectării cu bacteria Legionella

Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, iar în cazuri rare pot apărea și la trei săptămâni de la infectare. Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. O treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie. Potrivit medicilor, majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice specifice. Iar pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. De cele mai multe ori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *