Inflația este de neoprit în România. Analiza BNR arată dezastrul

La ultima ședință a Băncii Naționale a României (BNR) s-a prezentat o analiză a situației economice din țară, în care inflația continuă să crească pe fondul efectelor în lanț ale scumpirii energiei electrice și gazelor naturale.

Potrivit analizei BNR scumpirile nu pot fi stopate, chiar dacă Guvernul a emis câteva măsuri de sprijin în acest sens.

Rata anuală a inflaţiei (creșterea generală a prețurilor și scăderea puterii de cumpărare) va creşte probabil gradual în următoarele luni, iar vârful acestei evoluții ar putea ajunge la 8,6% în iunie, urmat de o descreştere până la 5,9% în decembrie 2022 şi apoi la 3,3% în septembrie 2023, arată minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 10 ianuarie 2022, dată publicității joi.

Principalele cauze ale evoluției nefavorabile, arată documentul, sunt majorările mai ample de preţuri anticipate a fi consemnate de energia electrică şi gazele naturale – chiar şi în contextul aplicării măsurilor de compensare şi plafonare –, precum şi de alimentele procesate, în principal pe fondul ascensiunii cotaţiilor produselor energetice şi ale mărfurilor agroalimentare.

Potrivit analizei BNR, momentul de vârf al șocului inflaționist se va manifesta ulterior sistării măsurilor de compensare şi plafonare a preţurilor la energie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în octombrie la 7,94%, de la 6,29% în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,8%, ca urmare a plafonării şi compensării preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *