Reacție în lanț provocată de împrumuturile Ministerului de Finanțe. Mulți români își vor pierde casele

Împrumuturile luate de Ministerul de Finanțe riscă să provoace o reacție în lanț, care va afecta și pe românii cu rate la bănci.

Într-o discuție a fostului premier, Florin Cîțu, cu câțiva apropiați din PNL, acesta s-a arătat îngrijorat că, împrumuturile luate de Ministerul de Finanțe riscă să provoace o reacție în lanț și în final unii români să-și piardă casele din cauza majorării ratelor.

„Ministerul de Finanțe se împrumută la dobânzi foarte mari. Investitorii își pierd încrederea în Guvern. O pierdere a încrederii agențiilor de rating înseamnă o explozie a dobânzilor”, a afirmat Cîțu.

„Costurile sunt ridicate, ratele românilor la bănci au crescut, există riscul să-si piardă casele. Guvernul trebuie să realizeze că este vital ca investitorii sa nu își piardă încrederea”, a mai zis liderul PNL în discuțiile informale din partid.

Cîțu mai crede că există riscul să avem nevoie de o rectificare bugetară înainte de august pentru că ministerele nu vor avea suficienti bani.

Guvernul s-a împrumutat anul acesta cu 2,1 miliarde de dolari

Guvernul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe. Astfel, prin vânzarea de titluri pe 5 ani a atras 1,35 miliarde de dolari, iar prin vânzarea de titluri pe 10 ani suma de 750 milioane de dolari.

În cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noi titluri pe 10 ani obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. Suma aferentă refinanțărilor este de 310 milioane de dolari, prin intermediul emisiunii pe 10 ani, ceea ce urcă totalul împrumuturilor pentru obligațiunile pe 10 ani la 1,06 miliarde dolari, iar suma totală contractată, inclusiv refinanțările, la 2,41 miliarde dolari.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *