Recenziile înșelătoare, un alt mod de escrocherie comercială. Acțiune de amploare a Comisiei Europene

A man and woman using a HP Pavilion Gaming notebook with a HP OMEN Mouse x9000 and HP H7000 Bluetooth Headset.

Într-un comunicat de presă emis de Comisia Europeană, se arată că aproape două treimi din site-urile verificate într-o acțiune derulată la nivel european au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor.

Potrivit aceleiași surse, peste jumătate din recenzii încalcă Directiva privind practicile comerciale neloiale.

Autorități din 26 de state membre, inclusiv România, au verificat 223 de site-uri web importante pentru a constata dacă există recenzii înșelătoare ale consumatorilor.

Aproape două treimi din magazinele și piețele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare analizate au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor. 

Pe 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, autoritățile nu au putut confirma că respectivii comercianți au depus suficiente eforturi pentru a se asigura că recenziile sunt autentice și că au fost postate de consumatori care chiar au utilizat produsul sau serviciul pe care l-au evaluat.

Alte constatări în urma verificării site-urilor web cu privire la recenziile online:

-118 site-uri nu conțineau informații cu privire la modul în care se previn recenziile false. 

-176 dintre site-urile web nu menționează faptul că recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau, dacă nu este cazul, nu menționează în ce mod site-urile se asigură că există o indicație că recenziile sunt stimulate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *