Șantajul rusesc uimește România. Președintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Superior de Apărare a Țării

Una dintre condițiile pe care Rusia a făcut-o publică, în contextul unei posibile invazii armate în Ucraina este retragerea trupelor și armamentului NATO din România și Bulgaria. 

Afirmația a fost făcută, vineri, de către ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Revendicarea Rusiei face parte dintr-un set mai amplu de garanții pe care Moscova le cere Occidentului, în schimbul detensionării crizei la granița Ucrainei.

În acest context, România a răspuns prin Ministerul Afacerilor Externe, precizând că acest lucru este o cerință total aberantă, imposibil de realizat.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a convocat, pentru miercuri, Consiliul Superior de Apărare a Țării.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO, precum și măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”, informează Administrația Prezidențială. 

Peste 127.000 de militari ruși se află, în acest moment, la granița cu Ucraina, iar Moscova a trimis tehnică de luptă, cu trenul, din Siberia.

În speranța că vor împiedica posibila invazie, mai multe state europene au decis să trimită nave de război și trupe în zona Mării Negre și a Mării Mediterane. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *