Vaccinarea împotriva COVID-19 este obligatorie. Amenzile sunt până la 3.600 de euro pentru antivacciniști

Proiectul de lege prin care se impune vaccinarea obligatorie a adulților a fost aprobat de către Parlamentul de la Viena.

Astfel, cu 137 de voturi pentru și 33 împotrivă, Austria devine prima țară europeană care impune vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19. Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie.

În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.

Singura care s-a opus a fost extrema dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale.

Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor „un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria”.

Mulţi austrieci se opun noii legi şi manifestează cu zecile de mii practic în fiecare weekend.

În caz că cineva refuză să se vaccineze, amenzile sunt cuprinse între 600-3.600 de euro. Singura modalitate de a scăpa de amendă este ca respectivul contravenient să se va vaccineze în termen de două săptămâni.

Votul de joi a intervenit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări, aproape 30.000.

În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema integrală, procent inferior celui din Franţa ori Spania.

În Austria mai sunt de vaccinat aproximativ 1,5 milioane de adulți. A fost anunţată şi o loterie, cu premii de 500 de euro pentru vaccinaţi.

Pentru a le lăsa timp recalcitranţilor, care vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, faza controalelor va începe la mijlocul lunii martie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *