Exerciţiu naval al NATO în Marea Mediterană. Declarația purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby

Pe fondul acutizării tensiunilor între NATO și Rusia, Pentagonul a anunțat efectuarea unui exercițiu naval în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman.

Acțiunea NATO se va desfășura în paralel cu un exercițiu militar maritim rusec în Atlantic, Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană.

„În total, peste 140 de nave de război şi vase de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de echipamente militare şi aproximativ 10.000 de militari urmează să ia parte” la aceste manevre, potrivit Ministerului rus al Apărării.

„Marina rusă va efectua o serie de exerciţii în toate zonele de responsabilitate a Forţelor navale” ruse, menţionează ministerul într-un comunicat.

Replica NATO

Vineri, Pentagonul a anunțat, de asemenea, lansarea unui exerciţiu naval al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman.

Neptune Strike 22 va dura până la 4 februarie şi are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forţa de lovitură maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

El a dat asigurări că acest exerciţiu este în pregătire din 2020 şi că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deşi Neptune Strike 2022 nu figura pe lista exerciţiilor prevăzute în 2022 publicată la 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

„Exerciţiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a afirmat el.

John Kirby a recunoscut că situaţia tensionată cu Rusia a suscitat dezbateri cu aliaţii cu privire la desfăşurarea acestui exerciţiu naval.

„După discuţii cu aliaţii noştri din NATO, s-a decis să mergem mai departe”, a precizat el.

USS Harry Truman şi grupul său aeronaval au sosit în Marea Mediterană la 14 decembrie.

Portavionul urma să se alăture zonei de operaţiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), dar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a decis la sfârşitul lui decembrie să îl ţină în Marea Mediterană pentru a-i “linişti” pe europeni în faţa fricţiunilor cu Rusia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *