Rusia și SUA au început evacuarea ambasadelor din Ucraina. Ce mai urmează?

În condițiile tensiunilor tot mai crescute dintre Rusia și Occident, pe fondul presupusei invazii rusești în Ucraina, mai multe state au început să-și retragă o parte din ambasadele de la Kiev.

Astfel, pe 5 ianuarie 2022, ambasada Moscovei de la Kiev a început să fie evacuată. 18 persoane, majoritatea copii și soțiile diplomaților ruși s-au urcat în autobuze pentru a porni în călătoria de 15 ore până acasă, la Moscova.

Aproximativ alte 30 de persoane le-au urmat în decurs de câteva zile, plecând atât din Kiev cât și din consulatul Rusiei de la Liov.

În aceste condiții, Departamentul de Stat al SUA a ordonat ca începând cu 24 ianuarie să înceapă evacuarea familiilor angajaților Ambasadei SUA la Kiev. La post va rămâne minimul necesar pentru funcționare.

Anunțul vine în contextul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că are informații potrivit cărora Rusia va încerce preluarea în forță a celui de al doilea oraș ca mărime din Ucraina și dacă acest lucru se va întâmpla va urma o baie de sânge.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu mai multe brigăzi motorizate ale armatei ucrainiene care ocupă poziții în jurul Harkovului. Localitatea este foarte aproape de granița cu Rusia, unde au fost masate trupe militare cu zeci de mii de soldați ruși.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *