Sancțiunile împotriva Rusiei, lamă cu două tăișuri pentru Occident. Germania îndeamnă la prudență maximă

Uniunea Europeană și Statele Unite au afirmat, încă de la începutul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, că, o invazie a acesteia din urmă în statul vecin, va fi aspru sancționată.

În legătură cu acest lucru, cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau în calcul sancţiuni împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni a acesteia contra Ucrainei.

Printre posibilele sancţiuni este evocată blocarea funcţionării gazoductului Nord Stream 2, care conectează Germania direct cu Rusia. Dar o asemenea măsură ar amplifica criza energetică în Europa ce a condus la creşterea preţurilor.

„Prudenţa dictează alegerea măsurilor care vor avea cel mai mare efect, spre deosebire de cele care ar încălca principii convenite împreună”, a spus Scholz.


„În acelaşi timp, trebuie să luăm în considerare consecinţele (sancţiunilor) asupra noastră”, a adăugat cancelarul german, avertizând că nimeni nu trebuie să creadă că există vreo astfel de măsură care să nu aibă efecte negative asupra Germaniei.

„Credibilitatea şi seriozitatea Germaniei, sub semnul întrebării”

Șeful guvernului de la Berlin a respins cererea Rusiei ca NATO să se angajeze că Ucraina nu va adera la această alianţă.

 ”O astfel de garanţie nu poate fi dată”, a punctat Scholz, amintind pe de altă parte că aderarea unor ţări din Est la NATO oricum ”nu se află deloc pe agendă în prezent”.
În acest timp Moscova negociază cu Washingtonul o serie de cereri ale Rusiei privind arhitectura de securitate europeană, în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor acestei alianţe din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări catalogate de oficiali americani şi alţii occidentali drept inacceptabile.

În plus faţă de atitudinea ezitantă a Berlinului cu privire la modalităţile de contracarare a ameninţării ruseşti la adresa Ucrainei au stârnit reacţii virulente din partea oficialilor ucraineni.

Reamintim că, vineri, comandantului marinei germane, Kay-Achim Schönbach, care între timp a demisionat, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin ”merită probabil” respect şi că peninsula Crimeea ”niciodată nu va reveni înapoi” Ucrainei.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, a spus că acele declaraţii ale fostului comandant al forţelor navale germane ilustrează ”aroganţa şi megalomania germană”.

Comentariile lui Schönbach, adaugă ambasadorul ucrainean, ”pun masiv sub semnul întrebării credibilitatea şi seriozitatea Germaniei pe plan internaţional, nu doar din punctul de vedere ucrainean”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *