Românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române. Ceremonii militare și religioase la împlinirea a 163 de ani de la Mica Unire

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică al liderilor din cele două principate româneşti (Moldova şi Ţara Românească) şi prima etapă în crearea statului unitar român modern.

A fost primul pas către România – Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Ceremonii militare și religioase s-au desfășurat luni, 24 ianuarie, pentru a marca 163 de ani de la Unirea Principatelor Române – Mica Unire. Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat la ceremoniile de la Mormântul Ostașului Necunoscut și la Muzeul Militar.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au participat la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, în cadrul căreia au fost decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”.

„Prin actul său de curaj și de asumare a conducerii celor două Principate, domnitorul AL. Ioan Cuza a pus bazele statului modern. Mormântul e un simbol al sacrificiului suprem la ostașilor noștri . Unirea a reprezentat un ideal încă din Revoluția pașoptistă.

Unirea de la 24 ianuarie demonstrează cât de importantă este existența unui proiect care să coagleze unitatea poporului. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare. În scurta sa domnie, Al. Ioan Cuza a schimbat cursul istoriei, a pus bazele primul Parlament unic si primului Guvern unic.

A pus bazele statului român modern. A obținut recunoașterea Uniri ide către Marile Puteri, făcând cunoscut că dorința românilor nu mai putea fi ignorată . Faptul că astăzi e membru UE si NATO, dovedeste că idealurile poporului nostru au rămas mereu aceleasi – unitatea, democratia si buna functionare a instituțiilor statului”, a spus  Klaus Iohannis.

„Pandemia COVID a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți. Complexitatea acestei perioade reclamă soluții coerente și durabile. Asa cum am dovedit de atatea ori in momentele de cumpana vom face tot ce este necesar pentru progresul României, pentru protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Avem astazi instrumentele si resursele necesare pentru a moderniza România. Trebuie sa pretuim lucrurile care ne unesc, să luptăm mai ușor cu cele care ne dezbină.

La mulți ani, România, la mulți ani, dragi români”, a încheiat președintele mesajul său la aniversarea celor 163 de ani de la Unirea Principatelor Române.

O altă ceremonie de depunere coroane de flori a avut loc la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei Române.

Ceremonia de depunere de coroane de flori, a fost organizată de Prefectura Capitalei şi a MApN.

Un moment dedicat Zilei Unirii Principatelor s-a desfășurat, de la ora 14.00, şi la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, din Bucureşti, unde a avut loc vernisajul expoziţiei intitulată „Armata Română în epoca Principelui Alessandru Joan 1”. în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului Executivului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *