Liderii diplomațiilor europene s-au reunit la Bruxelles. Propunerea ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu

Luni, a avut loc, la Bruxelles, reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, la care a participat și ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

În cadrul ședinței, Bogdan Aurescu a propus organizarea unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările Uniunii Europene la Kiev pentru a demonstra solidaritatea UE cu Ucraina.

„În timpul reuniunii CAE de astăzi cu privire la situația de securitate îngrijorătoare din proximitatea Ucrainei, am reiterat poziția României privind nevoia de dialog, dar și de descurajare. (…) Am sugerat examinarea posibilității organizării unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina“, a scris Aurescu, pe Twitter.

Ministrul român Bogdan Aurescu  a mai subliniat că este necesar “un progres rapid” în pregătirea unor sancțiuni “ferme și credibile” din partea UE.

„Uniunea Europeană trebuie să fie vizibilă și vocală cu privire la situația de securitate din Europa și acumulările de trupe rusești în apropierea Ucrainei și în regiunea Mării Negre, pledând din nou pentru “accelerarea pregătirii sancțiunilor” europene la adresa Moscovei, dacă regimul de la Kremlin avansează militar în Ucraina”, a mai spus diplomatul român.

O dovadă de solidaritate cu Ucraina a venit și din partea Comisiei Europene, care a anunțat un nou pachet de sprijin financiar de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina în contextul situației tensionate de securitate.

Bogdan Aurescu a respins, ca și omologii săi și șeful diplomației UE, Josep Borrell, conceptul de „sfere de influență” promovat de pe Rusia, pe care îl consideră “învechit” și care “nu ar trebui să fie utilizat în contextul actual în contextul securității europene”.

Ministrul român de Externe a mai spus că rundele repetate de negocieri între Rusia și Occident reprezintă cheia rezolvării actualului conflcit între Rusia și Ucraina. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *