Ordonanța de urgență pentru noua schemă de compensare și plafonare la facturile de energie electrică şi gaze naturale. Se aplică de la 1 februarie 2022

Luni seară, a avut loc ședința online a liderilor PSD, PNL şi UDMR pentru stabilirea măsurilor ce vor fi luate, în legătură cu noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale.

De asemenea, s-a stabilit și nivelul amenzilor în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

Astfel, furnizorii de energie care nu respectă legea și emit facturi umflate sau nu aplică reducerilor destinate populației, dar și furnizorii care nu refac toate facturile greșite emise deja ar urma să fie amendați cu maxim 200.000 de lei.

Ordonanța de Urgență prin care se stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, va aplica de la 1 februarie.

Actul normativ va fi votat marți, dar ridică multe semne de întrebare. Încă nu este neclar cum pot fi controlate profiturile companiilor din energie pe spatele românilor și cum sunt sancționați cei care încalcă din nou legea.

Printre măsurile care ar urma să fie introduse de Guvern se numără și:

– Scăderea plafonului la energie electrică de la 1 leu la 0,8 lei per KW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 de KW la 500 de KW pentru care se calculează acest preţ, practic reiese o compensare de 0,291 lei per KW, ceea ce va însemna că la consumator se va percepe 0,68 bani pe KW. Pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici, va fi plafonat preţul la energie electrică la un leu pe KW.

– La gazele naturale, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei pe KW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 KW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei per KW. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei per KW.

 NECLARITĂȚI ÎN NOUA SCHEMĂ DE SPRIJIN PENTRU FACTURI
– cum vor fi sancționați cei care încalcă din nou legea
– nu sunt prevăzute sancțiuni
– cum pot fi controlate profiturile companiilor din energie
– nu se știe ce instituție va controla respectarea ordonanței

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *