Ungaria și Rusia, tot mai legate: compania rusească Kamaz deschide un centru în Ungaria. Ministrul ungar de externe explică numeroasele avantaje ale apropierii

Ministerul Ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM), László Palkovics, a anunțat că, începând din acest an, în Ungaria își va începe activitatea Centrul de cercetare şi dezvoltare al celui mai mare producător rus de autovehicule, KAMAZ.

Compania KAMAZ este cel mai mare producător de autovehicule din Rusia și va aduce, pentru început, 65 de ingineri de înaltă calificare.

Ministerul ITM a emis, de asemenea, un comunicat de presă, în care precizează că, în decurs de doi ani, se va dubla numărul specialiştilor care se vor ocupa de electromobilitate în centrul din Ungaria al companiei, care va ajunge astfel la capacitatea completă a personalului.

De la mijlocul deceniului, compania va putea aduce în Ungaria şi linii de producţie. Cu privire la acestea, conducătorii Ministerului Ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM) şi conducătorii companiei KAMAZ au semnat, în data de 24 ianuarie 2022, o scrisoare de intenţie, în cadrul unei videoconferinţe.

Negocierile dintre ITM şi KAMAZ au început în vara anului trecut, în vederea stabilirii unei cooperări bilaterale în domeniul industriei auvehiculelor electrice. Cooperarea planificată se va putea desfăşura în două etape.

Prima fază se va concentra pe cercetarea şi dezvoltarea comună. Partea ungară va ajuta la formarea echipei de ingineri, încurajând parteneriatele universitare şi industriale şi oferind un mediu de clasă mondială pentru testare. Centrul de cercetare şi dezvoltare din Ungaria va putea oferi, până în anul 2024, 130 de locuri de muncă pentru specialişti, se mai arată în comunicat.

După formarea specialiștilor, vor putea urma construcţia şi punerea în funcţiune a liniilor de producţie, pentru care partenerul ungar va propune o locaţie de investiţie. Aici, vor putea fi produse, cel mai devreme începând din anul 2025, aproximativ 32 000 de autovehicule electrice pe an.

Potrivit planurilor, până în anul 2030, fabrica din Ungaria îşi va putea mări producţia de aproximativ 10 ori. Pentru a pune în practică aceste idei, părţile vor putea înfiinţa o societate mixtă.

Grupul KAMAZ este cea mai mare companie de autovehicule din Rusia şi una dintre primele 20 din lume care produce camioane grele. Numai din camioane oferă peste 60 de modele, dar mai produce şi remorci, autobuze şi motoare. Produsele grupului sunt utilizate în peste 80 de ţări. În anul 2018, KAMAZ a început şi producţia de serie a autobuzelor electrice. Scrisoarea de intenţie a fost semnată, în numele Grupului, de Igor Povarazdnyuk, Directorul general al KAMA PSC, precizează comunicatul ITM.

Din partea ungară, László Palkovics, ministrul Inovaţiei şi Tehnologiei, a contrasemnat scrisoarea de intenţie.

„Producţia de autovehicule este un sector cheie pentru creşterea economică, performanţa industrială, ocuparea forţei de muncă şi a exportului autohton. Prin urmare, este în interesul Ungariei să-şi consolideze capacităţile în toate domeniile sectorului pentru un viitor sustenabil, care în mai multe privinţe trece prin schimbări radicale.

În dezvoltarea autovehiculelor complet electrice vom prinde o poziţie avantajoasă cu pista de testare ZalaZONE şi cu capacitatea de producţie de vârf din Europa în ce priveşte bateriile.

KAMAZ are o experienţă de jumătate de secol în acest domeniu industrial. În urma cooperării, sediul lor din Budapesta va putea deveni un centru important de distribuţie pentru vânzările în Europa”, se precizează în comunicat.

Explicația ministrului de externe ungar Peter Szijjarto

„Toți cei care vorbesc împotriva dezvoltării relațiilor ruso-ungare vor răul poporului maghiar.

Doar câteva exemple:

Dacă nu am fi fost într-o relație cultă cu Rusia, mai mult de 900 de mii de maghiari nu s-ar fi putut vaccina rapid.

Dacă nu am fi într-o relație cultă cu Rusia, am fi afectați de criza energetică și nu am fi siguri cu ce gaz își pot încălzi ungurii apartamentele.

Dacă nu am fi fost într-o relație cultă cu Rusia, nu s-ar fi creat anul trecut cea mai mare comandă din toate timpurile pentru industria maghiară de transport.

Dacă nu am fi fost într-o relație cultă cu Rusia, nu am fi reușit să evacuăm rapid poporul maghiar aflat în necaz.

Dacă nu am fi într-o relație cultă cu Rusia, o companie producătoare de materii prime cosmetice mari nu ar fi construită în Alsózsolca în cadrul unei investiții de 17 miliarde HUF.

Dacă nu am fi într-o relație cultă cu Rusia, nu am putea avea nicio speranță că am putea complica o parte din traficul feroviar China-Europa.

Dacă nu am fi într-o relație cultă cu Rusia, Lumea a 7-a nu ar fi capabilă să continue proiectul de cercetare maghiar. pe cel mai mare câmp petrolier.

Deci, ne pregătim de 1 februarie, ca vizita premierului la Moscova să fie cât mai reușită”, este mesajul  lui Peter Szijjarto.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *