Ambasadorul Ucrainei în Japonia despre conflictul cu Rusia. „Dacă se va ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii…”

Tensiunile de la granița Ucrainei cu Rusia cresc de la o zi la alta, iar negocierile pentru dezamorsarea conflictului, se pare că, nu-și mai ating ținta propusă.

Dacă Europa este mai optimistă și crede că este puțin probabilă o invazie rusească în Ucraina, la polul opus sunt SUA, care susțin că acest lucru devine din ce în ce , mai evident.

Miercuri, ambasadorul Ucrainei în Japonia, Serghei Korsunski, a afirmat că, probabilitatea de război extins cu Rusia este redusă, dar pot exista conflicte locale.

„Dacă se va ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii împotriva unei ţări care are pe teritoriul său 15 reactoare nucleare”, a spus diplomatul ucrainean.

De asemenea, el a mai spus că, Ucraina este decisă să caute o soluţie diplomatică la tensiunile actuale cu Rusia.

Korsunski a prevenit că un atac împotriva unei ţări în care se află 15 reactoare nucleare ar produce un impact regional devastator asupra Europei.

„Cred că este foarte, foarte, foarte dificil să ne aşteptăm la un război pe scară largă, dar putem asista la un conflict mai localizat”, a afirmat ambasadorul Korsunski într-o conferinţă de presă la Tokyo.

„Dacă se va ajunge la război, va fi primul din toată istoria omenirii împotriva unei ţări care are pe teritoriul său 15 reactoare nucleare, care are 30.000 km de conducte de gaz şi petrol, plin cu gaz şi petrol. Dacă toată această infrastructură este distrusă, nu va mai exista Ucraina. Dar aceasta este numai o consecinţă. Nu va mai exista Europa centrală şi, probabil, Europa Occidentală ar fi de asemenea afectată”, a continuat el.

„Dacă vom ajunge la termeni militari, permiteţi-mi să vă spun că suntem foarte pregătiţi, armata noastră este foarte bine pregătită”, a adăugat el.

Rusia a masat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou atac împotriva ţării pe care a invadat-o în 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea.

Despre toată această situație tensionată, Administrația SUA susține că, va lua în calcul impunerea de sancţiuni care să-l vizeze personal pe omologul său Vladimir Putin dacă Rusia va invada Ucraina.

Menționăm că, accidentul produs în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl, pe teritoriul actualei Ucraine, a aruncat în atmosferă tone de reziduuri nucleare, împrăştiind radioactivitate pe mari părţi din continent şi cauzând o incidenţă crescută a cancerelor în zonele mai apropiate.

„Aceste trupe nu sunt o ameninţare, ci un avertisment”

Ambasadorul rus în Australia, Aleksei Pavlovski, a declarat miercuri că Rusia nu plănuieşte să invadeze Ucraina.

„Nu intenţionăm absolut deloc să invadăm. Trupele noastre de la graniţă… Aceste trupe nu sunt o ameninţare, ci un avertisment. Un avertisment către conducătorii Ucrainei să nu încerce nicio aventură militară nesăbuită”, a spus diplomatul rus.

„Cât despre sancţiuni, cred că până acum oricine ar fi trebuit să înţeleagă că acesta nu este un limbaj care ar trebui folosit în discuţiile cu Rusia. Sancţiunile pur şi simplu nu funcţionează”, a mai spus ambasadorul Moscovei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *