Croația a luat o decizie radicală. Îşi va retrage toate trupele din NATO, „până la ultimul soldat croat”

În cazul unei invazii militare rusești în Ucraina, Croația își va retrage toate trupele din NATO.

Declarația aparține președintelui croat, Zoran Milanovic, care dă asigurări că ţara sa nu va fi în niciun fel implicată în criză, dacă aceasta escaladează. Totodată, Milanovic spune că Ucraina nu ar trebui să intre în NATO.

„În calitate de comandant-şef, am urmărit îndeaproape declaraţiile care indică faptul că NATO – nu o ţară, nu Statele Unite – îşi consolidează prezenţa şi trimite unele nave de recunoaştere. Noi nu avem nicio legătură cu acest lucru şi nu vom avea nicio legătură cu acest lucru. Pot să garantez pentru asta”, a declarat Milanovic.

Așadar, în cazul în care Rusia atacă Ucraina, Croaţia îşi va retrage trupele „până la ultimul soldat” din NATO.

„Croaţia nu va trimite niciun soldat în cazul unei escaladări a situaţiei de la graniţele Ucrainei. Dimpotrivă, îşi va retrage toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a declarat Milanovic.

În acelaşi timp, Milanovic a subliniat că această intenţie nu are nicio legătură cu Ucraina sau Rusia. În opinia sa, „criza actuală nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de dinamica politicii interne din SUA, duse de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa, iar chestiunile de securitate internaţională reflectă inconsecvenţele şi comportamentul periculos” ale administraţiei de la Washington.

Potrivit preşedintelui Milanovic, a cărui ţară a aderat la NATO la 1 aprilie 2009, Ucraina „nu trebuie să aparţină NATO”.

 El a dat ca exemplu Finlanda, Austria şi Suedia, care sunt neutre și nici ele nu sunt membre ale acestei alianţe.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *