Ucraina a fost uimită când a văzut ce ajutor a primit de la nemți. „Ce vrea Germania să trimită în continuare în sprijin? Perne?”

Încă de la începutul conflictului de la granițele cu Rusia, guvernul ucrainean a cerut țărilor aliate NATO sprijin militar și în special armament.

Toate cererile au fost respinse de executivul de la Berlin, promițând, în schimb, sprijinirea Ucrainei cu echipament militar și chiar cu un spital mobil.

Chiar și așa, Ucraina a înregistrat, pe data de 19 ianuarie, o cerere la guvernul german pentru 100.000 de căști și veste tactice de protecție. În urma acestei cereri, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht (SPD), a declarat miercuri că Germania va furniza Ucrainei echipamentul militar ce constă în 5.000 de căști militare pentru soldații ucraineni.

Este un „semnal foarte clar: suntem alături de voi”, a afirmat politicianul SPD, după o ședință a comisiei de apărare.

„Lucrăm pentru a rezolva acest conflict în mod pașnic în mijlocul Europei”, a adăugat Lambrecht.

Primarul Kievului este uimit de „generozitatea” germană

„Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte”, a declarat Vitali Klitschko, primarul Kievului, fost campion mondial la box categoria grea, care a trăit ani de zile în Germania.

„Se pare că ministrul (german) al apărării nu a înțeles că avem de-a face cu o armată rusă perfect echipată, care ar putea declanșa oricând o altă invazie a Ucrainei. 5.000 de căști este o glumă absolută. Ce vrea Germania să trimită în continuare în sprijin? Perne?”, a afirmat Vitali Klitschko.

Anunțul livrării căștilor germane nu este văzut bine nici în cercurile militare ucrainene. Livrarea celor 5.000 de căști anunțată acum de executivul de la Berlin este „un început bun, dar în cele din urmă doar o picătură în ocean”.

„Acest guvern este un eșec total în ceea ce privește politica externă și de securitate. Solidaritatea și responsabilitatea arată diferit. Ca german, nu poți decât să-ți fie rușine de acest lucru”, a declarat directorul general al CSU, Stefan Müller.

„Pe de o parte, cred că poziția, în special a celor din SPD, conform căreia nu ar trebui trimise arme Ucrainei, ci un spital de campanie, este o mare greșeală”, mai spune ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *