Viktor Orban se întâlnește cu Vladimir Putin la Moscova. Reacție dură din partea Opoziției ungare

Premierul ungar Viktor Orban se va întâlni cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Vizita premierului ultranaţionalist Viktor Orban este programată pentru data de 1 februarie, chiar dacă partidele din opoziție i-au cerut anularea acesteia, pe motiv că ar „afecta interesul național”.

„Considerăm că întrevederea prietenească (din 1 februarie) dintre Viktor Orban şi preşedintele Putin afectează şi este contrară interesului naţional”, au transmis toate partidele de opoziţie, de la stânga eşichierului politic şi până la dreapta radicală, într-un comunicat comun dat publicităţii de cotidianul online Nepszava.

Comunicatul face referire la situaţia „acută şi tensionată” dintre Rusia şi Ucraina şi insistă că întâlnirea ar transmite mesajul că nu există o poziţie comună a ţărilor Uniunii Europene şi NATO în ceea ce priveşte linia politică faţă de Putin.

Pe agenda întrevederii între Putin şi Orban figurează, între altele, extinderea singurei centrale nucleare din Ungaria, de la Paks, prin intermediul unui împrumut rus.

Orban este cel mai apropiat aliat al lui Putin din UE şi se înţelege bine cu preşedintele rus, cu care împărtăşeşte valori conservatoare, naţionaliste şi creştine.

 Reamintim că Ungaria a criticat sancţiunile impuse de UE împotriva Rusiei după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *