Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, atacă NATO. Mesaj de la Kremlin

La garanţiile de securitate cerute de Moscova pe fondul tensiunilor crescute între Rusia și Occident ca urmare a unei eventuale invazii rusești în Ucraina, SUA și NATO au trimis separate răspunsurile lor.

Serghei Lavrov spune că răspunsurile SUA sunt mai puțin lipsite de confuzie în legătură cu organizarea exercițiilor militare. De asemenea, Lavrov a avertizat SUA că noi sancțiuni, anunțate în cazul invadării Ucrainei, „ar echivala cu ruperea relaţiilor”.

Despre un eventual război declanșat la granițele cu Ucraina, Lavrov a spus că „dacă depinde de Rusia, nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite să ne fie ignorate sau călcate grosolan în picioare interesele”.
Șeful diplomației ruse a mai menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin va decide cu privire la felul în care va răspunde propunerilor venite din partea SUA și NATO.

Răspunsurile americane sunt “destul de confuze”, dar conţin elemente raţionale în “chestiuni secundare”, cum ar fi amplasarea de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, a mai declarat Lavrov.

În plus, Lavrov nu ezită să acuze din nou SUA că se folosesc de “regimul Zelenski” pentru a creşte tensiunile.  Drept consecință, şi Rusia ar trebui să ia măsuri de precauţie pentru protejarea diplomaţilor săi din Ucraina, în contextul în care SUA şi Canada au luat decizia de a repatria temporar familiile personalului diplomatic din această ţară, de teama unei invazii a Rusiei, a mai spus Lavrov.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *