Modificări la cărțile de identitate. Niciun român nu poate refuza asta

Un proiect de lege a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul de Interne.

Este vorba despre o modificare la cărțile de identitate care va deveni obligatorie după ce va trece de votul din Parlament.

Potrivit proiectului de lege, în noua carte de identitate, simplă sau electronică, apare amprenta titularului, dar dispar informațiile despre locul nașterii. Niciun solicitant nu poate REFUZA amprentarea, singura excepție fiind atunci când este imposibilă prelevarea amprentelor.

Amprentele vor putea fi înscrise în buletinele digitale după vârsta de 12 ani, iar toate cărțile de identitate electronice vor include obligatoriu amprentele titularului.

În prezent, legea prevede că până la împlinirea vârstei de 12 ani, cartea electronică de identitate a minorilor se eliberează fără impresiunilor papilare.

Se extind termenele de valabilitate ale cărților de Identitate

a) cu valabilitate de 3 ani (în loc de 2 ani cât fusese stabilit anterior) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

b) cu valabilitate de 5 ani (în loc de 4 ani cât fusese stabilit anterior), pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

c)cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani (și nu după 60 de ani, cum era prevăzut anterior), pentru cartea de identitate simplă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *