Pastila anti-Covid a fost aprobată de EMA. De ce nu va ajunge în România

Toată lumea aștepta cu sufletul la gură dezvoltarea unui medicament care să poată salva milioane de oameni în fața virusului SARS-COV-2.

După multe cercetări și verificări, iată că, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde primei pastille anti-COVID produsă de Pfizer şi care devine primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europeană.

Acest medicament se numește PAXLOVID și a fost autorizat pentru tratamentul COVID-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă.
La sfârşitul anului trecut, Marea Britanie devenea a patra ţară care aproba acest medicament, după SUA, Coreea de Sud şi Israel. Într-un studiu clinic, o cură de cinci zile de tratament cu Paxlovid a redus cu 89% riscul de spitalizare şi de deces legat de COVID-19 în decurs de 28 de zile, în comparaţie cu un grup placebo, atunci când tratamentul a fost început în termen de trei zile de la debutul simptomelor.

Pastila nu va ajunge în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că, Paxlovid-ul nu va putea, din păcate, să se găsească și în România, neexistând un acord cu producătorul american Pfizer și Ministerul Sănătăţii din România.

„Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (aducerea Paxlovid, n.r.), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România.

Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a explicat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în şedinţa de Guvern.
„Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a precizat Rafila.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *