Rămânem cu urmări după vindecarea de COVID? Cât de grave pot fi acestea? Academicianul Victor Voicu explică totul

Nu de puține ori ne-am întrebat despre urmările infectării cu SARS-CoV-2 și cât de grave pot fi acestea.

Academicianul Victor Voicu spune că, după vindecarea de COVID-19, indiferent de variantele sale, există afecțiuni neurologice de lungă durată.

„Cea mai deranjată este această fatigabilitate, oboseală, percepție de oboseală, de astenie fizică, nu ești în stare de nimic. Și fizic, și intelectual. Se zice că impactul primordial e la nivelul căilor respiratorii.

Păi, lipsa mirosului și a gustului este semn de sistem nervos central. E adevărat că poate lucra și în periferie, dar analizatorul, când te gândești la gustul unei mâncări de exemplu, e foarte complex, e o asociere de date și informații în creier. Iată că e efect de sistem nervos central, cu care debutează.

Debutează cu asta și rămâne luni întregi. Ei vorbesc de 4-6 luni, dar am văzut și cu un an. La unii, săracii, îi târâie și peste un an aceste sechele.

În datele prezentate de un autor pe care eu l-am citat și tradus, se vorbește de tulburări de cogniție, de înțelegere, de percepție, de memorie. Toate acestea rămân și trenează în cadrul oboselii și ai și un fel de ceață pe creier.

Mai ai o serie de semne care s-au accentuat. De exemplu anomaliile senzoriale sunt 22-30% în faza acută și ajung la 55% în post-COVID-19. Tahicardia și palpitațiile erau 10% și s-au făcut 41% în post-COVID-19. Ceea ce înseamnă că leziunile alea devin sechele de lungă durată care se recuperează greu.

Alte semne neurologice merg până la 24% în post-COVID-19. Febra, de exemplu, e pe dos și dispare. Astenia crește, durerile toracice rămân și chiar cresc. Toate aceste lucruri evidențiază un fapt, că interacțiunea cu această enzimă afectează sistemul de control al corpului“, a precizat  academicianul Victor Voicu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *