Centrul celui mai mare dezastru umanitar al globului. „Trebuie să ne vindem copiii acum și sunt pregătit să fac asta”

După retragerea forțelor occidentale din Afganistan anul trecut, regimul a fost preluat de talibani, dar nu a primit recunoaștere internațională.

Afganii recurg acum la măsuri disperate pentru a se hrăni.

De disperare, trei frați și cele două surori ale lor și-au vândut organele pentru aproximativ 1.150 de lire sterline bucata pentru a cumpăra alimente pentru restul familiei.

Tot mai mulți părinți au ajuns să-și vândă copiii pentru a-și salva restul familiei de la moarte prin înfometare.

În spitale, medicii spun că nu își permit nici măcar pansamentele pentru răni infectate și nici instrumentele de bază pentru a face operații salvatoare.

Acesta este Afganistanul după retragerea trupelor străine. Aceasta este țara în care o coaliție de națiuni a petrecut 20 de ani, plătind miliarde de dolari pentru „reconstruirea acesteia”.

Aceasta este națiunea în care au fost sacrificate atât de multe vieți – mii – atât trupe străine, cât și afgani de rând.

Aceasta este partea lumii despre care Națiunile Unite spun acum că devine rapid centrul celui mai mare dezastru umanitar al globului.

Acum, cu talibanii la putere și restul lumii încă nu recunosc oficial legitimitatea guvernului lor, poporul afgan este cel care trebuie să recurgă la măsuri din ce în ce mai extreme pentru a supraviețui.

Disperarea în comunități

Într-o mică comunitate sătească din afara Heratului singura monedă pe care o au locuitorii sunt organele lor – și, având în vedere că atât de mulți au recurs deja la vânzarea lor, acum copiii lor sunt puși pe piață.

„Acum vreo sase luni, fiul meu de trei ani a murit de foame. Nu îi vad pe toti pierzand viata… cel putin asa ii va hrani altcineva”, a mărturisit o femeie care vrea să-și vândă copilul.

Soțul ei încă nu s-a hotărât ce copil să vândă.

Prețul pentru un copil vândut este mai mic decât prețul rinichiului său.

„Nu mai avem nimic de vândut”, a spus el. „Trebuie să ne vindem copiii acum și sunt pregătit să fac asta chiar și pentru 20.000 de afgani (aproximativ 150 de lire sterline sau 200 de dolari). Nu pot să mă culc în fiecare noapte cu ei plângând că le este foame”.

Talibanii neagă totul și spun că este un „mit”

Talibanii spun că totul este un mit occidental, creat de mass-media occidentală răutăcioasă și necinstită pentru a-i discredita.

De asemenea, ei spun că toate fetele din țară sunt în învățământ, că școlile și universitățile sunt toate deschise și că nu adună activiste de sex feminin și nu poartă vendete împotriva celor care au lucrat cu trupele străine staționate cândva aici timp de două decenii.

Retragerea rapidă a trupelor străine din august a făcut ca talibanii să ajungă la putere.

Comunitatea internațională a impus sancțiuni și active în valoare de miliarde de dolari au fost înghețate în conturi bancare de peste mări, în mare parte americane.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *