Testarea anti-COVID este sau nu gratuită la medicii de familie? Cine pe cine contrazice?

Guvernul a aprobat marți o ordonanță de urgență care permite medicilor de familie să facă teste rapide antigen pentru depistarea infecţiei cu Covid, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. 

Medicii de familie vor putea face teste antigen pentru depistarea COVID-19 și vor fi plătiți cu 50 de lei/persoană.

Potrivit ordinului ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care reglementează această activitate și care a fost publicat în această săptămână în Monitorul Oficial, medicii care vor să testeze în cabinetele lor trebuie să încheie contracte cu casa de asigurări.

Autoritățile au decis că medicii de familie care vor face teste în cabinetele lor pot testa și persoane din afara listei de pacienți înscriși.

Pentru a te putea testa gratuit la medicul de familie trebuie să îndeplinească criteriile stabilite de INSP.

Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.

Ce spun medicii de familie

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune că unul dintre motivele creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în România, poate fi explicat și prin implicarea medicilor de familie în procesul de testare.

Medicul a explicat care sunt condițiile în care un cetățean român poate beneficia gratuit de o testare la sediul cabinetelor medicilor de familie.

„Trebuie precizat din capul locului că nu oricine se poate testa gratuit la cabinetele medicilor de familie. Oricine se poate testa, așa este, dar contra cost.

Pentru a se aplica gratuitatea e nevoie ca cel care vine la cabinet să prezinte simptome. Or, cele mai des întâlnite simptome, în baza cărora efectuăm testări gratuite, sunt cele legate de dureri de cap, febră și respirație îngreunată.

Oricine se plânge de așa ceva și se poate verifica ce spune, va fi testat gratuit. Sau cei în cazul cărora insistă medicul să se facă un asemenea test!”, a precizat Sandra Alexiu.

Valoarea unui test variază între 10 și 40 de lei

Ea a adăugat că oricine altcineva de pe lista acelui medic de familie își  poate face testul, dar contra cost.

„E bine de știut că valoarea testelor a scăzut mult în ultima perioadă. Ea variază între 10 și 40 de lei, în funcție de tipul de test folosit. Medicii de familie din România nu achiziționează decât tipurile de test agreate deja de Uniunea Europeană.

La prețul testului în sine se mai adaugă câțiva lei. Fiindcă medicul de familie trebuie să-și acopere și costurile legate de cumpărarea mănușilor, măștilor și halatelor de unică folosință, dar și a abonamentelor speciale încheiate cu firmele care vin să ridice acest deșeu, care nu e unul obișnuit și care se depozitează, se ridică, transportă și se distruge separat. Toate aceste servicii ridică valoarea unui test”, arată Sandra Alexiu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *