Războiul declarațiilor lângă butoiul plin cu pulbere. Exercițiile militare în Europa, motiv de scandal diplomatic între SUA și Rusia

Exercițiile militare ale rușilor în partea de Est a Europei, îngrijorează SUA și NATO, care consideră că acestea sunt amenințări reale la siguranța și securitatea acestei zone.

La rândul său și SUA a anunțat că vor să participe la exercițiile militare ale țărilor NATO pe continental european.

Despre această situație, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a afirmat că, pentru dezamorsarea stării de tensiune ar trebui să aibă loc negocieri cu președintele rus Vladimir Putin.

„Când am început aceste negocieri cu Vladimir Putin, eram dispuși să punem ceva pe masă însă numai pe bază de reciprocitate. De exemplu, reducerea, poate, a dimensiunii și ariei unora dintre exercițiile noastre de pe continent, dar ar necesita reciprocitate din partea rușilor.

Rușii nu au fost dispuși să accepte această propunere. Deci, din nou, nu închidem ușa discuțiilor. Departamentul de Stat a fost clar, mai este loc pentru asta, dar va trebui să vedem unde vom ajunge”, a declarat Kirby.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Washingtonul este dispus să colaboreze cu Moscova la astfel de propuneri, dar este împotriva interzicerii aderării Ucrainei la NATO.

„Nu depinde de Vladimir Putin să pună un drept de veto dacă o națiune se alătură NATO sau cu cine se asociază și nici să decidă că suveranitatea unei țări poate fi încălcată atât de ușor. Deci, există anumite lucruri, evident, principii asupra cărora nu vom face compromisuri”, afirmă acesta.

El a susținut că Rusia continuă să-și adauge forțele „pe teren, în interiorul și în jurul graniței cu Ucraina, precum și în Belarus”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *