Canada e paralizată de proteste împotriva măsurilor sanitare. Premierul și familia sa au fost duși într-un loc secret

În mai multe orașe mari, inclusiv în capitala canadiană Ottawa, sute de camioane au blocat artere importante de circulație, iar simpatizanţi ai “Convoiului libertăţii” au blocat o autostradă transfrontalieră în vestul Canadei.

Este a doua zi când opozanţii măsurilor sanitare impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19 au ieșit în stradă.

„În această după-amiază o forţă importantă de poliţie este la lucru în centrul oraşului, continuând să gestioneze mişcarea protestatarilor şi a camioanelor”, a declarat poliţia din Ottawa într-un comunicat.

Premierul Justin Trudeau şi familia sa au fost escortaţi sâmbătă din locuinţa lor într-un loc ţinut secret.

Capitala Canadei a fost la acest sfârşit de săptămână scena unei ample mişcări de protest, iniţiată mai întâi de şoferii de camion care se opun obligativităţii vaccinării pentru a trece graniţa terestră în SUA, cea mai lungă din lume.


Mulţi susţinători care se opun în general restricţiilor sanitare în ansamblu s-au îndreptat spre Ottawa pentru a-i sprijini pe şoferii de camion care au venit în convoi din toată ţara.

În semn de solidaritate, şoferii de camion au blocat complet autostrada 4 din sudul Albertei, în apropiere de graniţă, o arteră majoră pentru transportul mărfurilor între Canada şi Statele Unite.

Duminică, protestele au degenerat, manifestanții profanând monumente istorice.

„Sunt îngrozit să văd protestatari dansând pe mormântul Soldatului Necunoscut şi profanând monumentul comemorativ dedicat victimelor războiului”, a scris pe Twitter şeful Statului Major al apărării naţionale, Wayne Eyre, adăugând că “persoanelor implicate ar trebui să le fie ruşine”.

De asemenea, au fost montate baricade pentru a bloca accesul camioanelor şi a vehiculelor în pasajul care duce la monument.

Tot în centrul oraşului Ottawa, organizaţia Shepherds of Hope, care îi ajută pe cei fără adăpost, a declarat că personalul şi voluntarii săi au fost hărţuiţi de protestatari, cărora le-au fost distribuite mese gratuite pentru a calma tensiunile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *