Noi modificări ale legislației rutiere. Amenzi usturătoare pentru proprietarii de mașini

Un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului rutier a fost adoptat zilele trecute și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Este vorba despre proprietarii care își împrumută mașina altor persoane și nu comunică acest lucru la cererea poliției rutiere.

Modificarea constă în faptul că, cei care vor ignora solicitările poliției rutiere de a comunica datele șoferului de ocazie, amenda va trebui achitată integral. Adică în acest caz nu se va mai aplica regula de acum a plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se va plăti exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

Astfel, dacă un proprietar poate scăpa acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, în viitor acesta va plăti cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult. 

„S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții”, se precizează în actul normative.

De asemenea, autoritățile stabilesc exact și ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere – numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

 Acum nu sunt precizate exact datele ce trebuie trimise, ci scrie doar că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *