Unde a dispărut bustul lui Ștefan cel Mare? Și era făcut din bronz…

Povestea unui bust al lui Ștefan cel Mare din Tecuci, care nu a fost niciodată expus publicului, poate să fie subiect de film. Desigur, 100% românesc.

Totul a început în anul 2004, când Primăria Tecuci a scos din vistierie (adică, bani publici) suma de peste 900 milioane de lei pentru realizarea unui bust reprezentându-l pe Ștefan cel Mare.

Opera de artă a fost realizată de artistului tecucean Dan Mateescu.

Odată realizat acest bust, urma ca să i găsească un loc potrivit pentru a fi montat și expus publicului. Numai că, toate încercările de a-i găsi un loc unde să fie amplasat în municipiul Tecuci au fost sortite eșecului.

Cum bustul era făcut din trei tone de bronz nu se putea că fie lăsat oriune, iar „cel mai bun loc” a fost găsit într-un garaj al Primăriei.

Ceva mai târziu, pentru a fi în „siguranță”, bustul a fost mutat la depozitul de la o fostă unitatea militară din zonă.

„Ce s-ar întâmpla dacă ar afla Ștefan cel Mare că bustul lui, făcut acum 18 ani, stă într-un garaj de atâta vreme? E vorba de o tonă și jumătate de bronz care a costat un miliard de lei în 2004. Este o investiție foarte mare“, a declarat prof. Vasile Ghica într-o intervenție avută în Consiliul local Tecuci.

Vineri, 28 ianuarie 2022, funcționari ai Primăriei Tecuci s-au deplasat la Depozitul de la Unitatea Militară pentru a constata starea bustului. 

Aceștia au constatat că lucrarea artistului Dan Mateescu, bustul lui Ștefan cel Mare, nu mai există.

„Cred că infractorii au tăiat-o la fața locului și, cel mai probabil, apoi au topit-o. Nici nu știu dacă furtul a avut loc în mandatul meu”, a declarat primarul oraşului Tecuci, Lucian Costin.

O tonă și jumătate de bronz transformată în operă de artă, a cărei  valoare s-a triplat în ultimii 18 ani, a dispărut fără ca nimeni să știe unde.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *