Budapesta este în grațiile Moscovei. Premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin se întâlnesc la Moscova

Premierul ungar, Viktor Orban, face, marți, o vizită oficială la Moscova, unde are programate convorbiri cu președintele rus, Vladimir Putin.

Vizita lui Orban la Moscova are loc cu două luni înaintea alegerilor parlamentare din Ungaria.

Opoziția a criticat virulent inițiativa diplomatică a premierului ultranaționalist, într-un moment în care peste o sută de mii de militari ruși sunt masați la frontierele Ucrainei, vecină cu Ungaria.

Orban a cultivat o relație amicală cu Putin, deși politicile acestuia sunt ținta frecventă a criticilor  Uniunii Europene și NATO, organizații din care Ungaria face parte.

Întrevederea de marţi este cea de-a douăsprezecea întâlnire a premierului ungar Viktor Orbán cu preşedintele rus Vladimir Putin, iar din cauza actualei situaţii europene tensionate, aceasta va fi cea mai importantă discuţie dintre cele două părţi.

„S-au întâmplat mult prea multe în această lună. Europa se va confrunta cu provocări de securitate serioase dacă nu vom reuşi să rezolvăm disputele dintre Est şi Vest într-un mod civilizat, prin dialog”, a spus Péter Szijjártó, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Budapesta.

Cu o zi înaintea vizitei lui Viktor Orban la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăudat autonomia politică a Ungariei.

„Noi apreciem abordarea independentă a Ungariei în urmărirea propriilor interese şi alegerea partenerilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a spus că, „în ciuda tendinţelor negative legate de coronavirus”, Rusia şi Ungaria continuă să-şi dezvolte cooperarea economică şi politică bilaterală.

„Este o vizită foarte importantă. Avem relaţii foarte dezvoltate cu Ungaria”, a mai menţionat Peskov, precizând că în cursul acestei vizite a premierului ungar vor fi abordate atât proiecte economice cât şi chestiuni internaţionale, inclusiv „problemele cele mai acute ale agendei”, o aluzie la Ucraina.

Trebuie menționat că, Ungaria nu şi-a exprimat clar în ultimele săptămâni sprijinul faţă de Ucraina în tensiunile cu Rusia.

În paralel cu întâlnirea dintre Viktor Orbán şi Vladimir Putin va avea loc şi o întrevedere între ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Printre alte subiecte importante, cei doi oficiali vor discuta și situația etnicilor maghiari din Ucraina.

Într-o declaraţie acordată săptămâna trecută unui cotidian maghiar, Péter Szijjártó a afirmat că Budapesta nu va sprijini Kievul atât timp cât acesta „discriminează minoritatea maghiară din Ucraina”.

„Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus Szijjarto.

Printre temele economice pe care Orban le va aborda cu Putin se numără creşterea importurilor de gaze ruseşti, accelerarea construcţiei centralei nucleare de la Paks şi fabricarea în Ungaria a vaccinului anti-coronavirus Sputnik.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *