Tehnologie de vârf în aviație. ALICE, primul avion complet electric din lume

Compania israeliană Eviation a conceput prima aeronavă de pasageri complet electrică din lume pe care a botezat-o Alice.

Primele teste ale noii aeronave au fost făcute săptămâna trecută pe aeroportul municipal Arlington, la nord de Seattle.

Potrivit CEO-ului Eviation, Omer Bar-Yohay, Alice va putea avea primul său zbor în doar câteva săptămâni.

Cu o tehnologie a bateriei similară cu cea a unei mașini electrice sau a unui telefon mobil și 30 de minute de încărcare, Alice, care poate primi nouă pasageri, va putea zbura timp de o oră.

Avionul are o viteză maximă de croazieră de aproximativ 461 kilometri pe oră.

Dacă acest tip de avion va avea rezultatele scontate de constructor, compania producătoare speră că avioanele electrice în care pot încăpea 20 până la 40 de pasageri vor deveni o realitate în șapte până la 10 ani.

Un prototip al aeronavei, care a apărut în 2019, a trecut prin teste de taxi de viteză mică din decembrie și va încerca un test de taxi de mare viteză în următoarele câteva săptămâni. În aceste teste, aeronava este trimisă pe pistă la viteze diferite pentru a-și testa puterea și pentru a permite echipelor de la sol să monitorizeze sisteme precum direcția, frânarea și antideraparea.

Și alte mari companii promit să dezvolte o asemenea tehnologie și investesc milioane de dolari pentru dezvoltarea unor avioane complet electrice.

Astfel, NASA a dat 253 de milioane de dolari în septembrie 2021 către GE Aviation și magniX pentru a aduce tehnologia flotelor americane până în 2035.

Boeing investește 450 de milioane de dolari în Wisk Aero, o companie care construiește o aeronavă de pasageri, autonomă, complet electrică, iar Airbus lucrează la propria flotă de aviație electrică din anul 2010.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *