Ambasadoarea Rusiei la Sofia arată cu degetul spre România. „Acesta nu este jocul Bulgariei”

Una dintre așa-numitele garanții de securitate cerute de Moscova pe fondul mobilizării de trupe rusești la granițele Ucrainei, este ca  NATO să-şi retragă trupele, bazele şi armamentul strategic din ţările ce au aderat la această alianţă începând din anul 1997.

Solicitarea a fost comunicată, la sfârșitul lunii ianuarie, de către ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov,  și a făcut referire la România și Bulgaria.

Luni, într-o conferință de presă, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a afirmat că, de fapt, Moscova a făcut referire doar la România întrucât în Bulgaria nu există astfel de desfăşurări.

„Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după 1997 să iasă din NATO. Noi vorbim despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armelor strategice staţionate pe teritoriile lor începând din 1997.

Iar la ora actuală nu vorbim deloc despre Bulgaria, întrucât în prezent nu aveţi nici baze şi nici armamente strategice ofensive, dar aceasta priveşte România într-o anumită măsură”, a explicat ambasadoarea Rusiei.

„Vorbim despre o atitudine de principiu, despre un anumit contingent militar, armamente strategice şi baze amplasate în teritoriu. Nu există nimic de acest fel în Bulgaria.

Aş dori să subliniez că, în opinia mea, guvernul dumneavoastră a procedat foarte corect nevorbind excesiv de tăios despre această chestiune şi neîncercând să intre în aceste jocuri. Acesta nu este jocul Bulgariei, nu aveţi deloc nevoie de asta”, a remarcat Eleonora Mitrofanova.

Potrivit declaraţiei ambasadoarei ruse, Bulgaria ar putea deveni însă o ţintă pentru Rusia dacă pe teritoriul bulgar ar exista baze militare şi arme strategice îndreptate împotriva Rusiei, dar nu este cazul în prezent, a asigurat ea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *