Declarațiile președintelui Vladimir Putin la întâlnirea cu premierul ungar Viktor Orban. „Ucraina este doar un instrument. Ne vom război cu NATO?”

Vladimir Putin a declarat marți, în urma unei întâlniri cu premierul Viktor Orban la Moscova, că speră că Occidentul și Rusia vor găsi „o soluție” la criza lor privind Ucraina.

„Sper că până la urmă vom găsi o soluție, chiar dacă nu este ușoară”, a spus Putin, după ce a considerat că „principalul obiectiv al Statelor Unite este izolarea Rusiei și (că) Ucraina este instrumentul (lor) să ne tragă într-un conflict armat și să ne lovească cu cele mai dure sancțiuni”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus, la rândul său, că niciun lider european nu își dorește un război, și că vizita sa la Moscova are și „o misiune de pace”.

Putin spune că NATO l-a înșelat

La conferința de presă, care a avut loc după discuțiile oficiale, Vladimir Putin a afirmat că, lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia.

„Se cunoaște faptul că noi am primit promisiuni că NATO nu se va extinde spre Est niciun pas. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Acum vedem unde se află NATO – Polonia, România, statele Baltice. Au spus una și au făcut alta, la noi poporul obișnuiște să spună despre aceste lucruri că pur și simplu ne-au înșelat”, a afirmat Vladimir Putin.

Președintele Federației Ruse a făcut această declarație în ciuda faptului că în niciun document al NATO nu este menționat că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est.

Putin a mai acuzat Statele Unite că a reziliat acordul privind amplasarea sistemului de apărare anti-rachetă, „deși noi, mult timp, i-am rugat să nu o facă, pentru că acest acord este extrem de important pentru asigurarea securității”.

„În pofida acestui fapt, SUA a ieșit din acest acord, iar acum, în România și Polonia vor fi în curând, dacă nu sunt deja instalate, sistemele de lansare a rachetelor, rachetele MK41 și Tomahawk pot fi instalate, ce nu constituie un sistem de antirachetă, sunt sisteme ofensive, de atac”, a continuat Vladimir Putin.

Integrarea Ucrainei în NATO, un alt punct nevralgic

„Acum să fiți atenți la mine, vă rog să ascultați cu atenție ce vă spun. Ucraina în documentele sale doctrinale cuprinde și faptul că doresc să recupereze peninsula Crimeea pe căi militare. Deci, nu despre ce vorbesc, ci ceea ce au scris în documente.

Acum să ne închipuim dacă Ucraina va fi stat NATO, acolo vor fi foarte multe arme, arme de atac, sisteme de atac, ca în România, pentru că nimeni nu le va pune nicio piedică în acest sens. Și atunci, va începe ceva pe peninsula Crimeea, și cum nici nu vorbesc de Donbass, acesta este un teritoriu suveran rusesc, pentru noi acest subiect este închis.

 Și atunci să ne închipuim cum Ucraina este stat membru și va începe aceste acțiuni, și atunci ne vom lupta cu NATO? Ne vom război cu NATO? Cineva s-a gândit la acest lucru? Se pare că nu!”, a afirmat Vladimir Putin.

„Ucraina este doar un instrument”

Președintele Vladimir Putin consideră că ceea ce se întâmplă, în prezent, la granițele cu Ucraina este doar un lucru secundar, deoarece, NATO și aliații săi europeni vor, de fapt, un control asupra Rusiei.

„Și acum despre îndeplinirea acordurilor de la Minsk. Pe de o parte auzim că Ucraina dorește să le îndeplinească. Pe noi ne acuză întotdeauna că noi nu le îndeplinim. De asemenea, ei declară în mod deschis că dacă Ucraina îndeplinește aceste acorduri de la Minsk, atunci se dezmembrează statul.

Dar nimeni nu s-a gândit că dacă creează astfel de amenințări Rusiei, atunci își creează și pentru sine aceleași amenințări. Deci, acestea sunt acele întrebări care trebuie analizate foarte, foarte atent, trebuie luate în considerare interesele reciproce. Fiecare stat are dreptul la asigurarea propriei securități, să stabilească cu ce instrumente dorește să asigure propria securitate.

Eu cred că foarte mulți nu se gândesc la securitatea Ucrainei, sau poate că se gândesc, dar acest lucru este unul secundar, ci în primul rând tot ce se întâmplă se îndreaptă împotriva Rusiei, iar Ucraina este doar un instrument.

Această problemă poate fi soluționată pe diferite căi, să spunem că ne atrag într-un conflict armat, și atunci fac posibil pentru aliații lor din Europa să introducă acele sancțiuni foarte radicale despre care vorbește SUA. Sau luarea Ucrainei în NATO, așezarea, instalarea de armament ofensiv și incitarea lor ca în Donbass sau pe teritoriul Crimeii să genereze un conflict armat”, a afirmat Putin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *