Republica Moldova face ceea ce România nu a putut timp de trei decenii. Averile obținute ilegal vor fi confiscate

Un proiect semnat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost depus spre aprobare către Legislativ.

Ea a a propus modificarea actualei legislației pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție.

„Eforturile noastre de îmbunătățire a normelor legislative pentru a combate corupția vor continua. Vor continua și eforturile de reformare a justiției pentru ca normele legale să fie aplicate pentru toți, fără excepție”, a declarat Maia Sandu.

Legea actuală conține un obstacol ce îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitatea să-și păstreze averile.

Cel mai adesea în Republica Moldova, cei care se îmbogățesc în urma unor acte de corupție transferă proprietăți și bunuri pe numele unor rude, afini sau chiar persoane aproapiate pentru a evita confiscarea averilor ilicite.

Proiectul de lege propus Parlamentului de către Maia Sandu vine să elimine lacune din actuala lege de confiscare a averilor dobândite ilicit.

Confiscarea averilor dobândite ilegal a fost una dintre principalele teme de campanie din programul electoral al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2011.

PAS a câștigat în urma acestui scrutin majoritatea absolută de 63 de mandate din totalul de 101 locuri, atât cât are Parlamentul de la Chișinău. Cele mai mari probleme în modificarea legii actuale țin unele prevederi din Constituție, iar PAS speră ca va găsi voturile necesare de a asigura două treimi (68 de voturi) pentru modificarea legii supreme, la pachet cu modificarea prevederilor ce țin de imunitatea deputaților.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *