Alertă în județul Buzău. Suspiciune de infecție cu virusul meningococic. Doi copii au murit fulgerător

Doi copii au murit fulgerător,la o distanță de 9 zile unul față de celălalt, având simptome asemănătoare cu meningita.

Autoritățile sanitare au intrat în alertă, mai ales că, virusul poate fi letal dacă nu se intervine de urgență.

Numărul contacților este extrem de mare, printre care și zeci de cadre medicale din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat care i-au îngrijit pe cei doi copii.

Primul copil, o fetiță de un an de zile, a fost adusă de mamă la unitatea medicală pe 19 ianuarie, în jurul orei 22.00.

„Primul copil decedat era în vârstă de un an. Cu aproximativ 5 zile înainte de prezentarea la spital el a prezentat, în domiciliu, scaune diareice și tuse. Mama i-a administrat un antibiotic dar cum simptomatologia s-a menținut, pe 19 ianuarie, ea s-a hotărât să meargă cu copilul la spital. S-au prezentat la ora 22:00 și a murit la ora 01:00.

Bebelușul a fost testat și COVID-19, rezultatul a fost negativ, în schimb analizele au arătat că micuțul era pozitiv la rotavirus”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău.

Al doilea copil, un băiețel de 3 ani și jumătate, a fost adus la medic pe 28 ianuarie, prea târziu, însă, decesul micuțului fiind înregistrat la jumătate de oră de când a fost preluat de cadrele medicale.

„În al doilea caz este vorba despre un băiețel de 3 ani și jumătate. A fost prezentat la medic, pe 28 ianuarie, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat pentru diaree și vărsături. I s-a propus internarea, mama a refuzat, însă a revenit la spital la ora 15:00, în aceeași zi, iar la 15:30, în pofida tuturor măsurilor care s-au aplicat, s-a pronunțat decesul”, a spus Carmen Scântei.

Deocamdată există doar suspiciunea de infecție cu virusul meningococic. Analizele au fost trimise la București pentru confirmare.

În urma anchetelor epidemiologice s-a stabilit că sunt zeci de persoane care au intrat în contact cu cei doi copii.

„La primul caz noi am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 7 contacți din familie, din care 3 erau copii și 16 cadre medicale. În cel de-al doilea caz, cu ajutorul mediatoarelor sanitare în teren, am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 6 contacți din familie, din care 2 erau copii, frate și soră și la 10 persoane din cadrul Spitalului Râmnicu Sărat”, a precizat Carmen Scântei.

Medicul epidemiolog șef atrage atenția asupra faptului că o parte dintre cei care au intrat în contact cu unul dintre copiii decedați ar fi fost plecați și la București. Este vorba despre 8 persoane din Râmnicelu care au ajuns cu simptome la un spital din București.

„Pentru copiii care au părăsit județul Buzău fără să consulte vreun medic la acest nivel și au ajuns la București și ulterior, în aceleași 24h, au revenit în Buzău, am reușit să recoltăm de la ei și de la membrii lor de familie tampoane de exudat nazal și faringian pentru încercarea de a-i izola, de a pune în evidență portajul de meningococ.

Deși, la nivelul Spitalului „Marie Curie” unde ei au fost, primiseră deja chimioprofilaxie. Sunt și membri de familie, părinți și bunici, dar sunt 8 persoane”, a mai spus Scântei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *